Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, dün Türkiye genelinde günlük bazda toplam 1 milyon 19 bin 222 megavatsaat elektrik üretildi. Aynı gün toplam elektrik tüketimi ise 1 milyon 10 bin 343 megavatsaat olarak ölçüldü. Böylece üretim, tüketimi yaklaşık 8 bin 900 megavatsaat geride bıraktı.
SAATLİK TÜKETİMDE AKŞAM ZİRVESİ
Saatlik verilere bakıldığında, dün en yüksek elektrik tüketimi 18.00 saatinde yaşandı. Bu saat diliminde tüketim 49 bin 745 megavatsaat seviyesine ulaştı. Günün en düşük tüketimi ise sabaha karşı 05.00’te 30 bin 474 megavatsaat olarak kaydedildi.
ÜRETİMDE DOĞAL GAZ İLK SIRADA
Elektrik üretiminde kaynak dağılımı incelendiğinde, yüzde 26,1 payla doğal gaz santralleri ilk sırada yer aldı. Doğal gazı, yüzde 21,8 ile ithal kömür santralleri, yüzde 12,3 ile rüzgar enerjisi santralleri takip etti. Yenilenebilir kaynakların toplam üretimdeki payının dikkat çekici seviyede olduğu görüldü.
İHRACAT VE İTHALAT VERİLERİ
Türkiye, dün elektrik ticaretinde de ihracatçı konumda oldu. Günlük bazda 9 bin 493 megavatsaat elektrik ihracatı gerçekleştirilirken, 626 megavatsaat elektrik ithalatı yapıldı. Bu veriler, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde dengeli bir tablo ortaya koyduğunu gösterdi.
Uzmanlar, üretimin tüketimin üzerinde seyretmesinin sistem güvenliği açısından olumlu olduğunu belirtiyor. Mevsimsel koşullar, sanayi üretimi ve hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde elektrik talebi üzerinde etkili olmaya devam edeceği ifade ediliyor. TEİAŞ verilerinin, enerji planlaması açısından yakından takip edildiği vurgulanıyor.





