Dünya genelinde 2050 yılına kadar vaka sayısının üç katına çıkması beklenen demans (bunama), tedavisi olmayan hastalıklar listesinde başı çekiyor. Ancak İngiltere, Avustralya ve İsveç'teki üniversitelerin ortaklaşa yürüttüğü dev araştırma, mutfaktaki alışkanlıkları değiştirmenin beyni korumada hayati rol oynadığını kanıtladı.
İngiltere Biyobankası verilerini kullanan uzmanlar, 60 bin kişinin beslenme alışkanlıklarını ve sağlık durumlarını 10 yıl boyunca takip etti. Ortaya çıkan sonuç, tıp dünyesında heyecan yarattı.
DEMANS RİSKİNİ YÜZDE 23 AZALTIYOR

Araştırmanın baş yazarı Dr. Oliver Shannon, verileri analiz ettiklerinde çarpıcı bir tabloyla karşılaştıklarını duyurdu. Buna göre, beslenme düzeni 'Akdeniz Diyeti'ne tam uyumlu olan kişilerin, uymayanlara göre demansa yakalanma riski yüzde 23 oranında daha düşük çıktı.
Daha da önemlisi, bu beslenme şekli sadece sağlıklı bireyleri değil, ailesinde demans öyküsü bulunan ve genetik olarak risk altında olan kişileri de koruyor.
TEK BİR MUCİZE YOK, 'TAKIM OYUNU' VAR
Bilim insanlarına göre bu korumanın sırrı tek bir yiyecekte değil; sebze, meyve, balık ve zeytinyağının oluşturduğu 'kombinasyon'da gizli. İşte araştırmaya göre beyni çelik gibi yapan, unutkanlığı en az seviyeye düşüren o besinler:
Zeytinyağı: Mutfağın baş tacı olmalı, ana pişirme yağı olarak kullanılmalı.
Sebze: Günde en az 400 gram yani yaklaşık 5 porsiyon tüketilmeli. Bu porsiyonun en az yarısı çiğ sebzelerden oluşmalı.
Kuruyemiş: Haftada en az 3 kez ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler yenmeli.
Balık: Haftada en az 3 kez öğünlerde balık veya deniz ürünü tercih edilmeli.
Baklagiller: Haftada en az 3 tabak tüketilmeli.
Meyve: Günde en az 3 porsiyon meyve yenmeli.
BEYİN SAĞLIĞI İÇİN BUNLARDAN UZAK DURUN!
Uzmanlar, beyin sağlığını korumak için ise bazı gıdalardan uzak durulması gerektiğini aktardı. Özellikle kırmızı etin günde100-150 gramdan az tüketilmesi gerektiği söylendi. Tereyağı veya margarin gibi katı yağların ise günde 12 gramı geçmemesi gerektiği açıklandı.
Şekerli gazlı içeçeklerin mümkünse hiç tüketilmemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, eğer içilecekse bunun bir bardak ile sınırlanması gerektiğini vurguladı.
AKDENİZ DİYETİ NEDEN İŞE YARIYOR?

Exeter Üniversitesi'nden Prof. David Lewellyn, bu diyetin kalp damar sağlığını koruduğu için beyne giden kan akışını da düzenlediğini, ayrıca içerdiği antioksidanlarla beyin hücrelerindeki hasarı ve yaşlanmayı yavaşlattığını belirtti. Uzmanlar Akdeniz diyetine başlamak için hiçbir zaman geç olmadığını vurguladı.



