Türkiye’de dolandırıcılık ve bilişim suçlarının artmasıyla birlikte hızlı müdahale ihtiyacı gündeme geldi. Devlet, MASAK aracılığıyla bankalara geçici tedbir yetkisi vermeyi planlıyor. Ancak bu yetkinin kapsamı ve uygulanma şekli hukuk çevrelerinde soru işaretleri yaratıyor. Prof. Dr. Ersan Şen, düzenlemenin temel haklara etkisini ayrıntılı şekilde değerlendirdi.

Bankalara Verilen Yetkinin Kapsamı

Yeni yasaya göre, bankalar ve ödeme hizmeti sağlayıcıları şüpheli para hareketlerini tespit ettiğinde hesapları askıya alabilecek. Askıya alma süresi en fazla üç gün olacak. Bu süreçte herhangi bir yargı merciinin onayı aranmayacak. Karar, tamamen banka veya ilgili hizmet sağlayıcısı tarafından alınacak.

Mülkiyet Hakkı Tartışması

Şen, bu uygulamanın mülkiyet hakkına doğrudan müdahale anlamı taşıdığını ifade ediyor. Geçici de olsa hesaplara erişimin engellenmesi, temel bir hakkın kısıtlanması olarak değerlendiriliyor. Ayrıca bu kısıtlamanın kamu görevlileri yerine özel kurumlar tarafından uygulanması da eleştiriliyor.

Masumiyet Nasıl Korunacak?

Düzenlemede, hesap sahibinin askıya alma kararına savcılığa başvurma hakkı bulunuyor. Savcı, bu başvuruyu 24 saat içinde değerlendirecek. Ancak Şen, banka görevlilerinin hangi kriterlere göre suç tespiti yapacağının net olmadığını belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi