Araç muayene sisteminin yeni dönemi için hazırlanan şirket, Türkiye’de yaygın bir hizmet ağı kurmayı amaçlıyor. Bu süreçte uluslararası deneyimin yerel ihtiyaçlarla birleştirilmesi, teknoloji yatırımlarının yapılması ve istasyonların ortak standartlara uygun hale getirilmesi planlanıyor. TÜVTÜRK ile imzalanan iyi niyet anlaşması ise mevcut merkezlerin bu ağa dahil edilmesi ihtimalini gündeme taşıdı.
TURKA’nın uluslararası ortakları hangi ülkelerden?
TURKA’nın ortakları arasında ABD merkezli Opus Group, İspanya merkezli Itversia Gestión S.L. ve Arjantin merkezli VTV Norte S.A. yer alıyor. Şirket, bu ortakların araç muayene alanındaki tecrübelerini Türkiye’de kurulacak yeni hizmet modeline aktarmayı amaçlıyor. Metgün Grup bünyesindeki TURKA, uluslararası birikimi Türkiye’deki operasyonlarla bir araya getirmeyi hedefliyor.
Araç muayenesi, araçların teknik uygunluğunun kontrol edilmesi ve karayolu güvenliğiyle ilişkili koşulların değerlendirilmesi bakımından önemli bir hizmet alanı. Bu alanda farklı ülkelerde edinilen deneyim; ekipman, süreç yönetimi, veri altyapısı ve istasyon organizasyonu gibi başlıklarda kullanılabiliyor. TURKA’nın açıklamalarında da teknoloji, dijitalleşme ve operasyonel verimlilik öne çıkıyor.
Yeni istasyon ağı kaç ili kapsayacak?
TURKA, Türkiye genelinde 81 ili kapsayan bir araç muayene ağı oluşturmayı hedefliyor. Şirketin paylaştığı bilgilere göre 2027-2047 dönemine yönelik imtiyaz sözleşmesi, istasyonların yapımı, bakımı, işletilmesi ve muayene hizmetlerinin yürütülmesini kapsıyor. TURKA, ülke genelindeki hizmet kapasitesini oluşturmak için yatırım çalışmalarını sürdürüyor.
Haziran 2026’da şirket, 81 ilde uygulanacak ağ için 249 istasyona yönelik iş ortaklığı anlaşmalarının imzalandığını duyurdu. Bu plan, yeni dönem için oluşturulması hedeflenen istasyon yapısının önemli parçalarından biri. İstasyonların bölgesel ihtiyaçlara göre konumlandırılması ve yeterli kapasiteyle hizmet vermesi amaçlanıyor.
Mevcut TÜVTÜRK istasyonlarının devralınması görüşmeleri de ağın nasıl oluşturulacağı açısından önem taşıyor. Devir işlemi gerçekleşirse mevcut merkezlerin bir bölümünün veya tamamının yeni hizmet sistemine uyarlanması gündeme gelecek. Ancak görüşmeler sonuçlanmadan istasyonların tamamının TURKA’ya geçeceği kesin olarak söylenemiyor.
TÜVTÜRK ile yapılan anlaşma ortaklık yapısını değiştiriyor mu?
TURKA ile TÜVTÜRK arasında imzalanan iyi niyet anlaşması, mevcut araç muayene operasyonlarının devralınmasına yönelik görüşmelerin çerçevesini belirliyor. Bu gelişme, tek başına şirketlerin ortaklık yapısının değiştiği veya istasyonların resmen devredildiği anlamına gelmiyor. Görüşmelerin sonucu, olası devrin koşullarını belirleyecek.
TURKA Yönetim Kurulu Başkanı Halis Ezer, anlaşmayla birlikte TÜVTÜRK operasyonlarının tamamının devralınmasına yönelik görüşmelerde yeni bir aşamaya geçildiğini açıkladı. Olası devir halinde istasyonların fiziki koşulları, ekipmanları ve dijital sistemleri TURKA’nın hedeflediği standartlara göre yenilenecek.
Bu işlemlerin hangi merkezleri kapsayacağı, devir koşulları ve dönüşüm takvimi hakkında henüz nihai bilgi bulunmuyor. Dolayısıyla anlaşmanın şu aşamadaki işlevi, taraflar arasındaki görüşmelerin temel çerçevesini oluşturmakla sınırlı.
Yeni dönem için hangi hedefler öne çıkıyor?
TURKA, yeni araç muayene sisteminde teknolojik altyapı, dijitalleşme, hizmet kalitesi ve operasyonel verimlilik konularına odaklanıyor. Şirket, istasyon ağını her bölgenin ihtiyacını dikkate alarak oluşturmayı ve yeterli kapasiteye sahip merkezler üzerinden hizmet vermeyi hedefliyor.
Yeni hizmet döneminin 15 Ağustos 2027’de başlaması planlanırken istasyon yatırımları ve TÜVTÜRK ile yürütülen görüşmeler devam ediyor. Uluslararası ortakların deneyimiyle desteklenmesi amaçlanan bu modelin uygulama ayrıntıları, hazırlıkların ilerleyen aşamalarında netleşecek. Mevcut istasyonların devralınması ise taraflar arasındaki görüşmelerin sonucuna bağlı kalacak.





