Saadet Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Halil Yiğit, yayınladığı yazılı basın açıklamasında, Türkiye'de esnaf ve sanatkârların karşı karşıya bulunduğu ekonomik sorunlara dikkat çekti. Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, artan kira ve enerji giderleri ile finansmana erişimde yaşanan sıkıntıların esnafı ayakta kalma mücadelesi vermek zorunda bıraktığını belirten Yiğit, küçük işletmelerin desteklenmesi için kapsamlı adımlar atılması gerektiğini ifade etti.

"ESNAF EKONOMİNİN OMURGASIDIR"

Esnaf ve sanatkârların yalnızca ticaret yapan bir kesim olmadığını vurgulayan Yiğit, mahalle kültürünü yaşatan, üretimi sürdüren ve istihdama katkı sağlayan esnafın ekonomik ve sosyal hayatın temel unsurlarından biri olduğunu söyledi. Ekonomik şartların giderek ağırlaştığını dile getiren Yiğit, "Yüksek enflasyon, hayat pahalılığı, artan kira ve enerji maliyetleri, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar ve bankacılık sisteminin ağır yükleri nedeniyle binlerce işletme ayakta kalma mücadelesi vermektedir" ifadelerini kullandı.

"KEPENK KAPATAN HER İŞLETME TOPLUMU ETKİLİYOR"

Vatandaşın alım gücündeki düşüşün satışları da olumsuz etkilediğini belirten Yiğit, esnafın artan maliyetler karşısında ayakta durmakta zorlandığını söyledi. Yiğit, "Bir tarafta maliyetler her geçen gün artarken, diğer tarafta vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle satışlar gerilemektedir. Esnafımız emeğinin karşılığını alamadığı gibi, işletmesini sürdürebilmek için ağır borç yükünün altına girmek zorunda bırakılmaktadır" dedi. Her gün çok sayıda işletmenin kepenk kapattığını ifade eden Yiğit, "Kapanan her dükkân yalnızca bir işletmenin faaliyetini sonlandırması anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda bir ailenin geçim kaynağı kaybolmakta, yeni işsizler ortaya çıkmakta, mahalle kültürü zayıflamakta ve şehirlerimizin ekonomik canlılığı zarar görmektedir" ifadelerini kullandı.

DESTEK VE YAPISAL DÜZENLEME ÇAĞRISI

Saadet Partisi'nin ekonomi anlayışının üretim, adalet ve paylaşım esasına dayandığını belirten Yiğit, güçlü bir ekonominin üretici, çiftçi, işçi ve esnafın desteklenmesiyle mümkün olacağını söyledi. Yiğit, "Esnafın kamuya olan vergi ve sosyal güvenlik prim borçları, ödeme gücü dikkate alınarak yeniden yapılandırılmalıdır. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinin kaynakları güçlendirilmeli, faizsiz ve uzun vadeli finansman imkânları artırılmalıdır" dedi. Bankacılık maliyetlerinin azaltılması gerektiğini vurgulayan Yiğit, "POS komisyon oranları düşürülmeli, tahsilat bloke süreleri kısaltılmalı, küçük işletmeler üzerindeki bankacılık maliyetleri azaltılmalıdır.Küçük işletmelerin enerji, kira ve işletme giderlerini hafifletecek destek mekanizmaları hayata geçirilmeli, vergi sistemi üretimi ve istihdamı teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Zincir marketler ile mahalle esnafı arasındaki rekabet adil kurallara kavuşturulmalı, yerel üretim ve mahalle esnafını koruyan politikalar kararlılıkla uygulanmalıdır" İfadelerini kullandı.

"ESNAFIN SORUNLARINI GÜNDEME TAŞIMAYI SÜRDÜRECEĞİZ"

Açıklamasının sonunda üretimin ve emeğin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Yiğit, "Saadet Partisi olarak, üretimin, emeğin ve alın terinin yanında olmaya; esnafımızın sorunlarını gündeme taşımaya ve çözüm üretmeye devam edeceğiz" dedi.

Muhabir: Abdullah Kutay Eskalen