Bursa Emniyet Müürlüğü, 21 ayrı ‘yankesicilik‘ çeşidi olduğunu belirterek, konuyla ilgili vatandaşları uyardı.

Polis, vatandaşların mağdur olmaması için tedbirli olmasını isteyerek, "Tanımadığınız kişilere itibar etmeyin, yabancı kişileri evinize almayın" uyarısında bulundu. Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi tarafından yapılan açıklamada, yankesicilik çeşitleri ve nasıl gerçekleştirildiği de anlatılıyor. İşte yankesicilik olayları:

1- Kapkaç: Genellikle tenha sokaklarda yaya olarak yürüyen bayanların çantalarının çalınarak kaçılması şeklinde meydana gelir.

2- Tantanacılık: Yürüyen kişilerin önlerinde iki veya üç şahsın birbirleri ile kavga eder görüntüsü vererek aralarına aldıkları kişinin cebinde bulunan paranın çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.

3- Söğüşçülük: Aşırı alkol etkisi ile kendisini kaybeden, sızan şahısların üzerinde bulunan para ve kıymetli eşyalarının çalınması.

4- Muslukçuluk: Camiden abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyanın alınmasıdır.

5- Pislikçilik: Genellikle yaşlı kişilerin ceket ve pantolonlarına bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması.

6- Madaracılık: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması.

7- Silkeleme: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, basından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemerinden ve elbisesinden tutup cüzdanının çalınması.

8- Üçkağıtçılık: Halk dilinde "bul karayı, al parayı" diye tabir edilen üç tane iskambil kağıdı ile kandırılarak paralarının alınması.

9- Falcılık: Genelde şahısların evlerine gidilerek bayanlara gelecekten haber verme bahanesi ile ziynet eşyaları bir mendile sarılır, el çabukluğu ile mendil değiştirilir, ziynet eşyalarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.

10- Tavcılık: Şahısları tanıyor gibi yapıp ikna edilerek patronunun, babasının, kardeşinin, vs. borçları olduğu şeklinde kandırarak paralarının alınması şeklinde  ve bunun gibi değişik 21 çeşit yankesicilik tarifi yapılmakta.

Muhabir: Haber Merkezi