Yıllırdır enflasyonu düşürmeye çalışan Türkiye, şimdi de düşük enflasyondan dolayı meydana gelen "deflasyon" tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.
TESCO Kipa İcra Kurulu üyesi Yılmaz Attila, yaşanan ekonomik krizin perakende sektörüne yansımasının 2001 yılındaki krizle çok paralel olmayacağını ve iki krizin yapısının farklı olduğunu düşündüğünü belirterek, perakende sektörünün 2001 yılında yaşadığı problemler ile 2009‘da yaşananlar arasında fark olduğunu söyledi.
Attila, düzenlediği basın toplantısında 2001 yılında Türkiye‘de maliyet enflasyonunun çok öne çıktığını, bir gecede doların yükseldiğini, kurların aşırı oynak olduğunu ve 2001 yılının üreticilerin sattıklarını yerine koyamadıkları bir dönem olduğunu ifade etti. Ekonomik krizi, 2001 krizinden ayırmak gerektiğini dile getiren Attila, şunları kaydetti: ‘‘Yaşanan ekonomik krizin perakende sektörüne yansımasının 2001 yılındaki krizle çok paralel olmayacağını,iki krizin yapısının farklı olduğunu düşünüyorum. 2001 yılında perakendenin yaşadığı problemler ile 2009 yılında yaşananlar arasında fark var. 2009 yılında Türkiye‘de maliyet enflasyonu yok, dünyada da yok. Zaten dünyada deflasyonist bir baskı var. Türkiye‘de de bu eğer devam ederse enflasyonun düşmesi, çok büyük bir tehlike, yani deflasyon çok ciddi bir tehlike olarak ortaya çıkacak. Geçen yıl petrolde, buğdayda, yağlık ürünlerde çok büyük artış oldu. Bu fiyatlar hep geri geldi. Bu fiyatlar geri gelince geçen yılki maliyet yapılarına göre oluşmuş fiyatlar aynı oranda geri gelmedi. Dolayısıyla üreticilerin kar marjının yüksek olduğunu düşünüyorum. O bakımdan sistem esneyebilir diye düşünüyorum."




