Ortadoğu'da safların yeniden belirlendiği kritik bir dönemde Ankara'dan son derece stratejik bir askeri bilgilendirme geldi. Mekke Savunma İttifakı'nın Riyad'daki temasları sonrası Türkiye ve Pakistan'ın Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında Suudi Arabistan'a askeri güç göndereceği iddiaları diplomatik kulisleri hareketlendirmişti.

SUUDİ ARABİSTAN'A ASKER KONUŞLANDIRMA SÜRECİ

Bakanlık kaynakları, Mekke Savunma İttifakı Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi toplantısına ilişkin yöneltilen soruyu doğrudan ve net ifadelerle yanıtladı. Açıklamada şu satırlara yer verildi:

"Mekke Savunma İttifakı Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi, Riyad’da toplanmıştır. Toplantıda; bölgesel gelişmeler ve kolektif savunma tedbirleri ele alınmış, Sekretaryanın başlangıç yapılanması belirlenmiş, savunma sanayi iş birliğinin geliştirilmesine yönelik çerçeve görüşülmüş ve İttifakın kurumsallaşması yönünde önemli ilerleme sağlanmıştır. Diğer siyasi, idari, askerî ve savunma sanayi mekanizmalarına ilişkin çalışmaların, tarafların mutabakatı ve ilgili ulusal süreçler doğrultusunda sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Öte yandan, üzerinde mutabık kalınan askerî kuvvet ve yeteneklerin Suudi Arabistan’a sağlanması ve konuşlandırılması için gerekli tedbirler görüşülmüştür. Ülkemiz tarafından sağlanabilecek askerî kuvvet ve yeteneklere ilişkin süreç, Anayasamız ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülecektir."

PARİS HATTINDA KRİTİK YOL HARİTASI İMZALANDI

Toplantıda Türkiye ile Fransa arasında atılan savunma imzası da kamuoyuyla paylaşıldı. Karşılıklı çıkarlar temelinde savunma ve güvenlik ilişkilerini kurumsallaştırmak amacıyla kapsamlı bir Yol Haritası imzalandığı duyuruldu. Anlaşma çerçevesinde istihbarat paylaşımı, hibrit tehditlerle mücadele, hava savunma alanında yakın temas ve silah sistemlerinin birlikte çalışabilirliğinin geliştirilmesi karara bağlandı.

İki ülkenin harp akademileri arasında karşılıklı personel değişim programları yürütülecek; kara, deniz ve hava unsurlarının katılımıyla müşterek tatbikatlar ve liman ziyaretleri icra edilecek.

SINIRLARDA KUŞ UÇURTULMUYOR: 13 BİN KİŞİ YAKALANDI

Haftalık toplantıda sahadaki güvenlik bilançosu da paylaşıldı. Terörle mücadelede kararlılık vurgusu yapılırken, son bir haftada 1 PKK’lı teröristin daha güvenlik güçlerine teslim olduğu bildirildi.

Kademeli güvenlik sisteminin devrede olduğu sınır hatlarında ise son bir hafta içerisinde yasa dışı yollarla sınırı geçmeye çalışan 660 kişi kıskıvrak yakalandı, 1383 düzensiz göçmen hududu geçemeden engellendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ