İşgalci İsrail rejiminin, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığından ve Şam yönetimiyle geliştirdiği iş birliğinden duyduğu rahatsızlık istihbarat trafiğine yansıdı.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın Başkanı Roman Gofman, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile 14 Ağustos’ta gizli bir telefon görüşmesinde bir araya geldi.

Söz konusu görüşmede Tel Aviv yönetiminin, Ankara'nın bölgedeki faaliyetlerini adeta mercek altına aldığı öğrenildi.

Mossad'dan Şam Yönetimine Türkiye Telefonu İş Birliğinizin Sınırı Ne

- MOSSAD'IN GÜNDEMİNDE “TÜRKİYE” VAR!

2024 yılında Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından Ahmed Şara liderliğinde kurulan yeni Şam yönetimi ile Siyonist rejim arasındaki en üst düzey temaslardan biri olarak kayıtlara geçen görüşmenin zamanlaması dikkat çekti.

Söz konusu temasın, İsrail'in kuzey Suriye'de bulunan Ebu el-Duhur Askeri Hava Üssü'ne düzenlediği hava saldırısından hemen önce gerçekleşmesi, saldırının istihbarat altyapısının bu görüşmeyle şekillendiği yorumlarına yol açtı.

Görüşmede Mossad Başkanı Gofman’ın Şam yönetimine yönelttiği sorular, Tel Aviv'in Ankara-Şam hattındaki askeri yakınlaşmadan duyduğu endişeyi gözler önüne serdi.

İsrail tarafının Şam yönetimine yönelttiği sorular şu başlıklar altında toplandı:

  • Türkiye'nin Suriye'deki mevcut askeri varlığını ve birlik seviyesini artırıp artırmadığı,
  • Suriye ordusuna doğrudan silah ve mühimmat satışı yapılıp yapılmadığı,
  • Şam yönetimine Türk yapımı İnsansız Hava Aracı (İHA/SİHA) tedarik edilip edilmediği,
  • İki ülke arasında gelişen askeri iş birliğinin güncel kapsamı ve sınırları.

Mossad'dan Şam Yönetimine Türkiye Telefonu İş Birliğinizin Sınırı Ne-1

- ANKARA-ŞAM HATTI TEL AVİV’İN PLANLARINI BOZUYOR!

2024 sonrası süreçte Ankara’nın yeni Şam yönetimiyle kurduğu askeri ve diplomatik köprüler, Siyonist rejimin bölgedeki güvenlik konseptini tehdit ediyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın temmuz ayında Washington ara buluculuğunda İsrail ile sınır hattında gerilimi düşürecek bir güvenlik anlaşması arayışında olduğunu açıklamasına rağmen, Tel Aviv rejimi Ankara'nın Suriye'deki nüfuzunu sınırlamaya çalışıyor.

Siyonist İsrail'den Alçak Saldırı Türkiye Bahanesiyle İdlib'i Vurdular!-2

- ABD’DEN BÖLGESEL MÜDAHALE ARAYIŞI!

Artan askeri hareketliliğin ardından ABD diplomasisi de devreye girdi.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye-Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail'in Ebu el-Duhur Hava Üssü'ne düzenlediği saldırıyı "bölgesel istikrara katkı sağlamayan gereksiz bir tırmanış" olarak tanımladı.

Washington'ın; İsrail, Türkiye ve Suriye güçlerinin bölgede karşı karşıya gelmesini önlemek bahanesiyle taraflar arasında bilgi paylaşımını kontrol edecek bir "çatışmasızlık mekanizması" kurmak için masada olduğu belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi