Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) son tahminlerine göre yeni haftayla birlikte hava sıcaklıkları yurt genelinde artış gösterecek. İç kesimlerde sıcaklıklar yükselirken, güney ve doğu bölgelerinde değerlerin mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor.

Uzmanlar, ağustos ayının ilk günlerinde etkisini artıracak sıcak hava dalgası nedeniyle özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor.

Meteoroloji'den Sıcak Hava Alarmı Eyyam I Bahur Etkisi Başlıyor (2)

İstanbul'da sıcaklık ve nem birlikte yükselecek

İstanbul'da son günlerde 28-30 derece seviyelerinde seyreden hava sıcaklığının yeni haftayla birlikte 31-34 derece aralığına çıkması bekleniyor. Kentte hafta boyunca havanın çoğunlukla az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

AKOM'un haftalık tahminine göre;

  • 3 Ağustos Pazartesi: Parçalı bulutlu, 31 derece
  • 4 Ağustos Salı: Parçalı ve az bulutlu, 32 derece
  • 5 Ağustos Çarşamba: Açık ve az bulutlu, 32 derece
  • 6 Ağustos Perşembe: Açık ve az bulutlu, 32 derece
  • 7 Ağustos Cuma: Parçalı ve az bulutlu, 33 derece
  • 8 Ağustos Cumartesi: Parçalı ve az bulutlu, 33 derece

Uzmanlar, yüksek nem nedeniyle hissedilen sıcaklığın termometrelerde görülen değerlerin üzerine çıkabileceğine dikkat çekiyor.

Meteoroloji'den Sıcak Hava Alarmı Eyyam I Bahur Etkisi Başlıyor (1)

40 dereceyi aşacak iller var, kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı

Meteoroloji'nin günlük tahminine göre bugün yurdun kuzey kesimlerinde parçalı ve yer yer çok bulutlu hava beklenirken; Bolu, Karabük, Rize, Artvin, Kars ve Ardahan çevreleri ile Ordu, Giresun ve Trabzon'un iç kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek.

Bunun yanı sıra Marmara, Kuzey Ege ve Doğu Anadolu'nun batısında saatte 30 ila 60 kilometre hızla kuvvetli rüzgar bekleniyor.

Bazı illerde beklenen en yüksek sıcaklıklar ise şöyle sıralandı:

  • Ankara: 32 derece
  • İstanbul: 30 derece
  • İzmir: 35 derece
  • Adana: 36 derece
  • Antalya: 33 derece
  • Samsun: 30 derece
  • Trabzon: 27 derece
  • Erzurum: 32 derece
  • Diyarbakır: 41 derece

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Toros, eyyam-ı bahurun yılın en sıcak günlerini ifade ettiğini belirterek, her yıl aynı tarihlerde ve aynı şiddette yaşanmasa da bu yıl ağustosun ilk günlerinde Türkiye'nin önemli bölümünde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmasının beklendiğini ifade etti. Ayrıca geçen yıl yaşanan eyyam-ı bahur döneminde çok sayıda sıcaklık rekorunun kırıldığını hatırlattı.

Muhabir: Abdulkadir Çeribaş