Bölgede dengelerin hızla değiştiği bir dönemde, HTŞ öncülüğündeki yeni Suriye yönetiminde Cumhurbaşkanı Colani'nin danışmanı olan Mazlum Abdi'nin sivil kıyafetle verdiği mülakat siyasi kulisleri hareketlendirdi.
Ankara'nın yakından takip ettiği süreçte, Suriye'nin yeni yapılanması ve sınır hattındaki güvenlik endişelerine dair merak edilen başlıklar ilk ağızdan aktarıldı.
15 Yıllık Dönem Bitti: Orduya Katıldılar
Abdi, feshedilen Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) varılan plan doğrultusunda artık tamamen Suriye ordusuna entegre olduğunu bildirdi.
"Bir son ama aynı zamanda bir başlangıç" ifadelerini kullanan Abdi, 15 yıldır bölgede varlık gösteren silahlı yapının artık yeni ordunun bir parçası olarak hareket edeceğini kaydetti. Bugüne kadar devlet gibi yaşadıkları dönemin kapandığını kabul eden isim, ellerindeki gücün artık devlet içi entegrasyon için kullanılacağını savundu.
Ankara İle Temas Kapısı Açık Bırakıldı
Gözlerin çevrildiği en kritik başlık ise Türkiye ile yürütülecek ilişkiler oldu. Türkiye ile yeni dönemde ilişkilerin geliştirilmesine açık olduklarını vurgulayan Abdi, Abdullah Öcalan ile yürütülen sürecin sınırın öte yanındaki çözüme de katkı sunabileceğini ifade etti.
Röportaj sırasında yöneltilen "Türkiye'ye gelecek misiniz?" şeklindeki doğrudan soru karşısında ise sessiz kalmayı tercih etmesi dikkat çekti. Net bir cevap vermekten kaçınan Abdi'nin bu tutumu, Ankara-Şam hattındaki olası diplomasi trafiğinde hesapların henüz tam anlamıyla netleşmediği şeklinde yorumlandı.
Şam'daki Masada Kırmızı Çizgi
Baas rejiminin kimlik inkarı politikalarının bittiğini söyleyen Abdi, Kürtlerin ilk kez Suriye devletinin yeni yapısında resmi olarak tanındığını aktardı.
Kürtçenin eğitim müfredatına girmesinin Suriye tarihi açısından büyük bir kazanım olduğunu belirten Abdi, bu durumu yine de yeterli bulmadıklarını dile getirdi.
Şam'daki görüşmelerde temel gündemlerinin anadil olduğunu belirten Abdi, "Atılan adımlar olumludur, ilktir, ama bizim için yeterli değil. Masada kırmızı çizgimiz buydu, siyasi mücadeleye devam edeceğiz" diyerek tavrını ortaya koydu.
Önümüzdeki birkaç ay içinde kurulması beklenen anayasa komisyonunda da mutlaka yer almak istediklerinin altını çizen Abdi, yeni sistemde Dürziler, Aleviler ve Kürtlerin devlet organlarında daha güçlü bir temsiliyet bulması gerektiğini kaydetti.




