Ürünlerini satmakta zorlanan üreticiler, tonlarca mandalinayı Samandağ ilçe merkezinde yurttaşlara ücretsiz olarak dağıttı.

Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Hatay’da mandalina ağaçları bu sezon adeta meyve yükünden dalları eğdi. Ancak tarla fiyatlarının düşmesi ve talebin düşük kalması, üreticileri zor durumda bıraktı. Hatay halinden 5 TL’ye çıkan mandalinanın ellerinde kalması üzerine üreticiler, ürünlerini halkla paylaşma kararı aldı.

“Rekolte yüksek ama talep yok”

Konuyla ilgili açıklama yapan Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, bu yıl bölgedeki don olayının Samandağ’ı teğet geçtiğini ve bunun üretime olumlu yansıdığını belirtti.

Kamacı, şunları söyledi:

“Türkiye’nin batı tarafında don olayı yaşandı. Samandağ’da birkaç kez yaşadık ama bu yıl zarar görmedik. Çiftçileri yönlendirerek mandalinalarına iyi bakmalarını sağladık. Bunun sonucunda hem rekolte hem kalite çok iyi seviyeye geldi. Ancak hasat edilen mandalina yeterince talep görmüyor.”

Market fiyatları ile tarla fiyatları arasındaki makas açıldı

Tarla ile market fiyatları arasındaki uçuruma dikkat çeken Kamacı, “Bahçede mandalina 2 ila 4 TL arasında satılırken, nakliye gibi bahanelerle marketlerde fiyatlar 30 TL’ye kadar çıkıyor” dedi.

Üreticiler, düşük fiyatlar nedeniyle mağduriyet yaşarken, ücretsiz dağıtımın vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüğü belirtildi.

Muhabir: Yusuf Karahan