Küresel piyasaların kalbinin attığı Avrupa borsalarında yön yeniden yukarı döndü. Kuraklık ve bölgesel krizlerin gölgesinde yön arayan yatırımcının yüzü, Almanya'dan gelen sürpriz verilerle güldü. Düşüş eğilimine giren enerji fiyatlarının da rüzgarıyla alım iştahı artarken, ekranda beliren yeşil tabloyu yalnızca Fransa bozdu.
Endekslerde Son Durum
Kapanış zili çaldığında gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,35'lik bir artışla 656,48 puan seviyesine ulaştı. İngiltere'de yatırımcılar güne kazançla veda ederken, FTSE 100 endeksi yüzde 0,29 yükselerek 10.886,16 puana tırmandı. Çizme'de de benzer bir iyimserlik hakimdi; İtalya'nın FTSE MIB endeksi yüzde 0,34 değer kazanarak 52.720,31 puana çıktı.
Döviz cephesinde ise yatırımcıların yakından takip ettiği Avro/dolar paritesi, TSİ 19.35 sularında yüzde 0,05'lik hafif bir primle 1,167 seviyesinden işlem gördü.
Almanya Tarihi Zirvenin Kapısında
Günün asıl yıldızı şüphesiz Almanya oldu. DAX 40 endeksi, yüzde 0,61'lik güçlü bir yükselişle 26.266,14 puandan kapanarak sadece iki hafta önce gördüğü tarihi zirvesinin kapısına yeniden dayandı.
Bu coşkuda en büyük pay, Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklanan İş Ortamı Güven Endeksi'ne aitti. Ağustos ayında beklentilerin çok üzerine çıkarak 88,8 puana yükselen endeks, art arda dördüncü ayında da yukarı yönlü hareketini sürdürdü. Analistler, Ortadoğu'daki sıcak çatışma ortamına ve sert geçen kuraklık mevsimine rağmen Alman ekonomisinin çarklarının hızlandığına dikkat çekiyor. Nitekim yılın ikinci çeyreğinde de yüzde 0,3'lük bir büyüme rakamı kaydedildi.
Fransa Piyasalarında Kayıp
Kıtanın geri kalanındaki bahar havası Paris'e uğramadı. Fransa'da CAC 40 endeksi, günü yüzde 0,16 oranında kayıpla 8.439,2 puandan noktaladı ve haftanın ikinci işlem gününü ekside kapatan tek majör endeks oldu.
Siemens Hisselerinde Satış Rüzgarı
Günün en çok konuşulan finansal hamlesi ise endüstri devinden geldi. Siemens Energy, buhar türbini ve hidrojen faaliyetlerini bir çatı altında topladığı "Endüstrinin Dönüşümü" biriminin çoğunluk hissesini elden çıkarmaya hazırlanıyor. Satışın 10 milyar avronun üzerinde dudak uçuklatan bir değerlemeyle yapılacağına dair iddialar piyasaya düşer düşmez, şirketin hisseleri yüzde 2,7 değer kazandı.
ABD Yaptırımları Piyasayı Ürkütmedi
Okyanus ötesinden gelen haberler yatırımcıları çok fazla telaşlandırmadı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in İran'a yönelik duyurduğu yeni yaptırım paketinin altın, teknoloji, havacılık ve dijital varlık gibi dev sektörleri hedef almasına rağmen piyasa tepkisi oldukça sınırlı kaldı. Yaptırımların ne zaman devreye gireceğinin belirsiz bırakılması, yatırımcıların şimdilik bekle-gör politikası izlemesini sağladı.



