Türkiye’nin önde gelen tarım bölgelerinden Hatay’da yer fıstığı hasadı, bu yıl şiddetli kuraklığın gölgesinde başladı.
Antakya ilçesi Arpahan Mahallesi’ndeki üreticiler, verimin geçen yıla göre yarı yarıya azalmasıyla büyük bir ekonomik şok yaşarken, tarladan 60-100 TL’ye çıkan ürünün market raflarında 150 TL’ye dayanmasına tepkili.

- KURAKLIKKALİTEYİ BİTİRDİ: VERİM YARIYA DÜŞTÜ!
10 dönümlük arazisinde yer fıstığı hasadı yapan çiftçi Yusuf Fakıoğlu, bu yılki en büyük sorunun iklim değişikliği ve su kıtlığı olduğunu belirtti.
Yer fıstığının 6 aylık ekimden hasada kadar olan süreçte suya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Fakıoğlu, kuraklık nedeniyle ürünlerin yeterince olgunlaşamadığını söyledi.
Fakıoğlu, geçen yıla ait verilerle karşılaştırma yaparak dramatik düşüşü gözler önüne serdi:
"Geçen yılki verim, bu yılkinin iki katıydı ve ürünümüz çok kaliteliydi. Bu yıl ise kalite biraz zayıf kaldı. Kuraklık yüzünden ürünler tam olarak olgunlaşmadı ve bu yüzden hasattan çok az verim aldık."

- KÂR MARJI ERİRKEN, MARKET FİYATI %150 ARTTI!
Verim düşüklüğüne rağmen fiyatların üreticinin yüzünü güldürmediğini ifade eden Fakıoğlu, çiftçinin ekonomik sıkışmışlığına dikkat çekti.
Tarlada kalitesine göre 60 TL ile 100 TL arasında satılan yer fıstığının maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle bu fiyatın kendileri için "ucuz" kaldığını söyledi.
Fakıoğlu’nun en büyük tepkisi ise aracı ve perakende zincirlerine:
- Tarladan Çıkış: 60 TL – 100 TL
- Market Rafı: 120 TL – 150 TL
Buna göre yer fıstığı, tarladan markete giderken %50 ila %150 arasında bir fiyat artışıyla alıcı buluyor.

- İŞÇİLİK ZORLU, HASAT UZUN!
Yer fıstığı hasadının zahmetli bir süreç olduğunu belirten işçi Süheyla Bozkurt ise imece usulü yapılan hasadın detaylarını aktardı.
Sabahın erken saatleri olan 07.00’de başlayan hasadın öğleden sonra 15.30’a kadar sürdüğünü dile getiren Bozkurt, konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Biz her yıl yer fıstığı ekiyoruz ve hasat ediyoruz. Kuraklıktan dolayı bu yıl verim az oldu. Hasat iyi gidiyor ve arkadaşlarla birlikte imece usulü hasat yapıyoruz. Sabah erken saatlerinde 07.00 gibi geliyorlar ve öğleden sonra 15.30’da işi bırakıyorlar. İlk önce traktör yardımıyla sökülüyor. Sonra ellerimiz çırpıp topluyoruz. İşçiliği de meşakkatli ve yorucu oluyor. Kahve ve çay eşliğinde hasadı yapıyoruz.”






