Kayseri'deki balık tezgâhlarında bu yıl alışılmışın dışında bir bolluk ve çeşitlilik yaşanıyor.
30 yıldır balıkçılık yapan Ali Akçakaya, denizlerdeki palamut azlığının doğrudan bir sonucu olarak hamsi ve istavrit bolluğunun devam ettiğini dile getirdi.
Geçen senenin aksine palamutun neredeyse hiç bulunmadığını belirten Akçakaya, bu durumun diğer balık türlerinin de bollaşmasına yol açtığını ve sezonun "gerçekten çok çeşitli" geçtiğini ifade etti.

- FİYATLAR YÜKSEK SEYREDİYOR!
Akçakaya, genel bolluğa rağmen fiyatların İç Anadolu bölgesinde kıyı bölgelere göre daha yüksek seyrettiğini belirtti.
Fiyat farkının nedenini ise nakliye ve işçilik masrafları olarak açıklayarak, bu giderlerin balık maliyetini artırdığını dile getirdi.
Balıkçı, arzın fiyata etkisinin büyük olduğunu, bu nedenle net bir fiyat vermenin zor olduğunu da sözlerine ekledi.

- KAR YAĞIŞI DEĞİL, SOĞUK ZİNCİR LEZZETİ BELİTLİYOR!
Halk arasındaki "kar yağmadıkça balık yenmez" algısına da değinen Akçakaya, bu yaygın inanışın doğru olmadığını bilimsel bir temelle açıkladı. Balığın lezzetinin artmasını sağlayan şeyin kar yağışı veya hava soğukluğu değil, denizden çıktıktan sonra uygulanan soğuk zincir olduğunu vurguladı.
Akçakaya, "Balığın ölüm sıcaklığı vardır. Balığın ölüm sıcaklığına iyi bir soğutma yapılırsa balığın et kalitesini arttırır. Soğuk zinciri sağlanan her balığın lezzeti de tazeliği de her zamanki gibi güzel olur" diyerek vatandaşlara, mevsim koşullarına bakmaksızın taze ve kaliteli balık tüketmeleri tavsiyesinde bulundu.

Konuya ilişkin açıklamasında Akçakaya, şunları kaydetti:
“Önceki sene yaşadığımız palamut bolluğu bu sene bulunmamakta. Bu sene palamut balığı olmadığı için hamsi ve istavrit bolluğu yaşanmaktadır. Hamsi balığının yanında, diğer balık türlerinin de bolluğu söz konusu. Bu sene gerçekten çok çeşitli bir sezon geçmektedir. Fiyatlar; kıyı bölgelerde ucuz ama İç Anadolu bölgesinde fiyatlar biraz daha yüksek seyrediyor. Nakliye ve işçilik masrafları işin içine girdiği zaman fiyatlar yükseliyor. Tam bir fiyat vermek doğru olmaz. Balığın olup olmaması fiyatları etkiliyor. Yağmur ve kar yağmadıkça balık yenmez gibi görünüyor ama şu anda denizlerde bir bereketlilik söz konusu, çok güzel balıklar çıkmakta. Vatandaşlarımızı düzgün balık, kaliteli balık yemesi için tavsiye ediyoruz. ’Kar yağınca balığın lezzeti artar’ diye bir düşünce var. Bu durum soğuk havadan kaynaklanmıyor, balığın denizden çıktığı andaki soğukluğuyla kaynaklı. Balığın ölüm sıcaklığı vardır. Balığın ölüm sıcaklığına iyi bir soğutma yapılırsa balığın et kalitesinde arttırır. Et kalitesinin arttırılması için soğuk zincirin sağlanması gerekir. Soğuk zinciri sağlanan her balığın lezzeti de tazeliği de her zamanki gibi güzel olur.”





