Adana'nın tarım merkezi Kozan ilçesinde çiftçiler, artan maliyetlere ve kuraklık tehdidine rağmen buğday tohumlarını toprağa ekmeye başladı.

Toplamda 500 dönümde buğday, mısır ve ayçiçeği üretimi planlayan çiftçiler, özellikle son yağan yağmurları fırsat bilerek ilk buğday ekimini gerçekleştirdi.

- "İKİ YAĞMUR ARASINDA EKİM YAPIYORUZ!"

Çiftçi Adil Eker, 50 dönümlük arazide ekime başladıklarını belirterek, stratejilerini “iki yağmur arası” olarak tanımladı:

“İlk yağmur yağdı, iki yağmur arasındaki süreçte ekim yapıyoruz. Toprağın nemli olmasını ve bölgedeki yağış beklentisini değerlendiriyoruz. Dönümde 600 kilo verim alırsak bizim için bereketli olur.”

- YÜKSEK MALİYET VE KURAKLIK İKİLEMİ!

Eker, girdi maliyetlerinin iki katına çıktığını vurgulayarak, bu zorlu koşullara rağmen üretimin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Çiftçi, "Üretmezsek olmaz, üretmezsek ekmek olmaz, emek olmaz" sözleriyle üretimin hayati önemine dikkat çekti. Ancak bölge çiftçisinin en büyük endişesi yine kuraklık…

- “DOLU SAVAR” CİHAZLARI YAĞIŞI ENGELLİYOR İDDİASI!

Üreticilerden Seçkin Diliçıkık ise, bu yılın da kurak geçtiğine dikkat çekerek, yağışların azlığından dert yandı:

"Çok kurak gidiyor. Benim çocukluğumdaki yağışlar maalesef yok."

Diliçıkık, bazı bölgelerde kullanıldığı öne sürülen "dolu savar" cihazlarının da yağış rejimini olumsuz etkilediğini düşündüklerini belirterek, tüm zorluklara rağmen üretim için tarlada olduklarını ifade etti.

Kozan çiftçisi, kuraklık riskine karşı umutla tarlada çalışmaya devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi