Bölgedeki askeri dengeler nükleer tartışmalar ve karşılıklı restleşmelerle gerilirken, İran savunma sanayisinde ulaştığı kapasiteyi dünya kamuoyuna duyurdu. Meclis çatısı altında yapılan stratejik bir toplantı, Tahran'ın askeri teknolojide geldiği son noktayı ve Batılı güçlere karşı geliştirdiği savunma refleksini ortaya koydu. Siber alandan cephe hattına kadar uzanan bu küresel bilek güreşinde, İran'ın attığı adımlar askeri analistler tarafından da yakından takip ediliyor.
Teknolojik Yatırım Savunmanın Kalbi Oldu
İran resmi haber ajansı İRNA'nın aktardığı bilgilere göre, Tuğgeneral Rıza bu çarpıcı verileri Savunma Bakanlığı yetkilileri ile İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyeleri arasında gerçekleştirilen ortak toplantıda paylaştı. Ülkesinin teknolojiye yaptığı yatırımların meyvesini savaş sahasında topladığını savunan Bakan Vekili, "Son savaş, İran'ın modern teknolojilere yaptığı yatırımların ülkenin savunma gücünün en önemli bileşenleri olduğunu gösterdi" ifadesini kullandı. Rıza, üretim kapasitesindeki bu devasa artışın tesadüf olmadığını, uzun vadeli stratejilerin bir sonucu olduğunu vurguladı.
150 Teknoloji Devine Karşı Direniş İddiası
Tahran'ın hedefinde, askeri alanda karşı karşıya geldiği küresel ittifaklar vardı. İran'ın hem 12 günlük savaş sürecinde hem de son yaşanan çatışmalarda sadece fiziki güçle değil, devasa bir askeri ve psikolojik savaş teknolojisiyle de mücadele ettiğine dikkat çekildi. Tuğgeneral Rıza, dünyanın önde gelen 150'den fazla teknoloji şirketinin ABD ve İsrail'in hizmetinde olduğunu, tüm bu küresel desteğe ve teknolojik ablukaya rağmen ülkesinin her iki savaşta da başarı sağladığını öne sürdü.
Düşmanın Zayıf Noktaları Mercek Altında
Açıklamalarında meydan okuyan tonu sürdüren Rıza, karşı ittifakın tüm askeri şifrelerini çözdüklerini iddia etti. ABD ve İsrail'in sahadaki tüm zayıf noktalarını tek tek tespit ettiklerini vurgulayan İranlı komutan, Silahlı Kuvvetlerin "düşmana" ne zaman, hangi bölgede ve ne ölçüde baskı uygulayacağını çok iyi bildiğini dile getirdi. Ülkesinin tüm askeri ve lojistik unsurlarıyla birlikte gelebilecek olası bir saldırı senaryosuna karşı her an hazır olduğunu belirten Rıza, savunma sanayisindeki büyümenin durmayacağını kaydetti.





