Küresel petrol koridorunun kalbinde tansiyon yeniden tırmanırken, Tahran yönetiminden uluslararası piyasaların dengesini sarsacak kritik bir açıklama geldi. Dünya enerji nakil hatlarının en kritik boğazında gemilerin rotası ve güvenliği tartışılırken, İran cephesi masadaki şartları tek tek sıraladı; piyasalarda hesaplar şaştı.
Umman ile Masada Anlaşma Sağlandı
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye Hürmüz Boğazı'ndaki son duruma ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Bölgedeki deniz güvenliği ve geçiş düzenlemelerine dair yürütülen diplomatik temaslara değinen Garibabadi, "Umman ile Hürmüz Boğazı için gerekli mutabakata vardık" açıklamasında bulundu. Görüşmelerin ardından uzlaşma zemini yakalandığına işaret eden Bakan Yardımcısı, şartların olgunlaşması durumunda İran ve Umman'ın ortaklaşa Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne kayıt yaptırabileceğini aktardı.
"Kayıt Açılacağı Anlamına Gelmez"
Tahran cephesi atılan bu adımın yanlış anlaşılmaması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizdi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne yapılacak olası bir kaydın Hürmüz Boğazı'nın doğrudan ulaşıma açılacağı manasını taşımadığını açıkça dile getiren Garibabadi, asıl kilidin Washington yönetiminde olduğunu vurguladı. Boğazın deniz trafiğine tamamen açılmasının tek bir şarta bağlı olduğunu ifade eden Garibabadi, geçişlerin ancak ABD'nin kendi yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesi halinde mümkün olacağını kaydetti.



