Küresel ticaretin kalbinin attığı en kritik su yollarından birinde tansiyon düşerken, Washington'dan peş peşe gelen açıklamalar enerji piyasalarını hareketlendirdi. Piyasaların adeta nefesini tutarak izlediği süreçte, tarafların uzlaşıya çok yakın olduğu sinyali verildi.

BESSENT'TEN KRİTİK ANLAŞMA SİNYALİ

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in bir televizyon kanalına verdiği mülakatta müzakerelerin seyrettiği aşamayı paylaştığı aktarıldı.

Bessent'in, “İranlılarla görüşüyoruz ve boğazı açmak, bu çatışmada daha normalleşmiş bir duruma geçmek için bugün veya yarın bir anlaşma sağlama ihtimalimiz olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandığı vurgulandı. İran'ın boğazdan geçen gemilerden geçiş ücreti talep edip etmeyeceğine yönelik soruya ise Bessent'in, serbest geçişin sağlanacağı yanıtını verdiği ifade edildi. Ayrıca boğazdaki trafiğin açılmasıyla birlikte sadece enerji fiyatlarının değil; gübre, rafine petrol ürünleri ve endüstriyel gaz fiyatlarının da düşmesi gerektiğinin altının çizildiği belirtildi.

RUBİO'DAN ACİL MESELE VURGUSU

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun konuya ilişkin gazetecilere yaptığı değerlendirmelerin detayları kaydedildi.

Rubio'nun, ABD'nin İran'ın nükleer programının sonlandırılmasını nihai hedef olarak gördüğünü, ancak Hürmüz Boğazı'nın açılmasının şu an için 'acil' bir mesele olduğunu belirttiği aktarıldı. Rubio'nun, “Nükleerden arınma nihai hedeftir. Ancak şu anda üzerinde çok fazla odaklanılan acil anlaşma Boğaz ile ilgili. Henüz Boğaz konusunda nihai bir anlaşma yok ancak bunun çok kısa süre içinde gerçekleşeceğini umuyoruz” dediği vurgulandı.

İranlı makamlardan ABD'li yetkililerin söz konusu açıklamalarına ilişkin henüz resmi bir değerlendirme yapılmadığı belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi