Piyasalarda taşlar yerinden oynuyor. Döviz kurlarındaki ani hareketlilik vatandaşın geçim derdini ve gelecek planlarını doğrudan sarsıyor. İlk dört aydaki dalgalanmalar nedeniyle küresel finans devinden gelen son revizyon, piyasalardaki tansiyonu iyice yükseltti.

Beklenen olmadı: Revizyon kararı peş peşe geldi

HSBC CEEMEA Kur Stratejisti Murat Toprak tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının yakın geleceğine dair iyimser senaryolar rafa kaldırıldı. Banka, daha önce 48 TL olarak öngördüğü 2026 yıl sonu dolar kuru beklentisini 50 TL'ye çıkardı. Doların halihazırda 45,6 TL'den işlem gördüğü piyasada, bu revizyonun çarşı pazara nasıl yansıyacağı merak ediliyor.

İlk 4 ayda tansiyon yükseldi: Enflasyon baskıyı artırıyor

2026 yılının ilk dört ayında yüzde 14,6 oranında artış gösteren enflasyon mevcut döviz politikası üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Raporda, tahminin yukarı yönlü çekilmesindeki temel nedenler arasında beklenenden yüksek seyreden enflasyon verileri ve giderek genişleyen cari işlemler açığı gösterildi.

Merkez Bankası'nın da tahminleri değişmişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kısa süre önce 2026 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 18'den yüzde 26'ya çıkardı.

Bu yükseltme dezenflasyon sürecindeki zorlukları gözler önüne serdi.

Dev bankanın raporunda da, makroekonomik verilerdeki bu kaymanın mevcut kur stratejisi üzerindeki kırılganlığı artırdığı vurgulandı.

Yabancı sermayenin Türkiye piyasasına yönelik beklentilerini güncellemeye başladığı bu kritik virajda, ekonomi yönetiminin sıkılaşma politikalarında yeni bir kursal ayara gidip gitmeyeceği merak ediliyor.

Piyasalar, Merkez Bankası’ndan gelecek yeni hamleleri bekliyor.

Kaynak: Haber Merkezi