Topkapı Sarayı müze müdürlüğünden emekli olduktan sonra Sakıp Sabancı Müzesi danışman Çağman, dünyanın sayılı el yazması ve minyatür sanatı uzmanlarından biri olarak gösteriliyordu.

 Tarihçi İlber Ortaylı görev değişimi sırasında topkapı Sarayı’nda sekiz yılı Saray Müdürlüğü olmak üzere 41 yıl çalışan, sanat tarihçi Dr. Filiz Çağman'ın eteğini öpmüştü.

TOPKAPI SARAYININ ONARIMINDA BÜYÜK ROL OYNADI

Topkapı Sarayı’nın eski müdürü, dünyaca ünlü tarihçi, el yazması ve minyatür sanatı uzmanı Filiz Çağman 81 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1997-2005 yılları arasında Topkapı Sarayı Müze Müdürü olarak görev yapan Çağman, sarayın büyük onarımını ve yeniden yapılandırılmasını da sağlayan isimlerden biri olmuştu.

İL KÜLTÜR TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN MESAJ

Çağman’ın vefatıyla ilgili İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü “Topkapı Sarayı Müzesi müdürlerimizden Filiz Çağman’ın vefatını teessürle öğrenmiş bulunuyoruz. Kültür hayatımıza ve müzeciliğimize önemli katkılarda bulunan merhumeye rahmet, yakınlarına sabırlar dileriz” açıklamasında bulundu.

PROF. DR. İLBER ORTAYLI: FİLİZ ÇAĞMAN BİR NAZIRDI

Prof. Dr. İlber Ortaylı  “Dr. Filiz Çağman’a Armağan” kitabının tanıtım toplantısında şu sözleri dile getirmişti.

 “Bugün hiç şüphe yok ki Topkapı Sarayı Müzesi’nde isim bırakan bir meslektaşı, bir hocayı  aynı zamanda doğum gününde görmek mutluluğuyla bir araya geldik. Bu önemli bir olay. Filiz Çağman’ı gençlik yıllarından, kütüphanecilik yaptığı yıllardan beri tanırım.” 

“Kütüphaneci dediğin işiyle uğraşır. Biz Harvard’ın küratörlerinden başlayıp, Yale Kütüphanesi’nin müdürlerine, Volga boyundaki kasaba kütüphanecilerine ek olarak bizde de Milli Kütüphane Başkanı rahmetli Dr. F. Müjgan Cunbur’u, Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi’nin unutulmaz müdürünü ve Filiz Hanım’ı kütüphaneci olarak görüyorduk. Bu önemli bir makamdır. Topkapı Sarayı Kütüphanesi, dünyada marka olan bir yerdir. Bu kütüphanede Arapça, Farsça, çoğu hiçbir yerde bulunmayan Çağatay lehçesinde, eski Yunanca, Gürcüce 20 bine yakın kitap vardır. Topkapı bu anlamda bir isimdir.
 
Türkiye’de insanların (en münevverleri bile) yüzde doksan dokuz onda beşi kütüphaneye, ders çalışmak ve flört etmek için gider. Bunun dışında lügat kullanmak, ansiklopediye bakmak  (bunlar bir yaştan sonra doktorantların işi) olmadığı için Türk kütüphaneleri düzelmez.
 
İstemihan Talay’ın bakanlığı döneminde, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü olarak Filiz Hanım’ı önermiştik ancak Filiz Hanım bu teklifi kabul etmemişti. Daha sonra kendisini ikna ederek, bu vazifeyi almasını sağlamıştık. Filiz Hanım, Topkapı’nın mirasına, geleneğine uygun davranan biri oldu. Bu çok önemli bir şeydir. Bir nazırdı o.”

Muhabir: Haber Merkezi