Doğal nar ekşisi nasıl yapılır? Doğal nar ekşisi tarifi ve yapımı...

Hazır olarak satın alınan nar ekşisi içerisinde kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve renklendirici gibi kimyasallar bulunmakta ve sağlığımızı tehdit etmekte. Peki ev yapımı doğal nar ekşisi nasıl yapılır?

Özellikle salata ve meze çeşitlerinde yaygın olarak yapılan nar ekşisi mutfaklarımızın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Çoğu zaman hazır olarak satın alınan nar ekşisi çeşitleri, genellikle içerisinde kıvam artırıcı, tatlandırıcı ve renklendirici gibi birbirinden farklı kimyasallar bulunmakta ki bu da sağlığımızı tehdit ediyor.

Oysa evde yapacağınız küçük dokunuşlarla sağlıklı nar ekşi yapmanız mümkün.

Peki organik nar ekşisi nasıl yapılır. İşte nar ekşisi yapmanın püf noktaları...

ORGANİK NAR EKŞİSİ YAPIMI İÇİN MALZEMELER

Nar ekşisi yapmak için ekşi nar ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz yeterli olacaktır.

KAÇ KİLO NARDAN NE KADAR NAR EKŞİSİ ÇIKAR?

Nar ekşisi yapımı için kaç tane nara ihtiyacımız var bu tanesine ve kaynama süresine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

5 kg kabuklu ekşi nar (Yaklaşık 300-350 ml nar ekşisi çıkıyor.

15 kg kabuklu nardan ise yaklaşık 1 lt nar ekşisi çıkmakta.)

NAR EKŞİSİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Ev yapımı organik nar ekşisi temizleme, sıkma ve pişirme gibi aşamalardan geçiyor.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer püf nokta ise nar ekşisine sonradan tuz ilave etmeyi unutmayın. Aksi takdirde mayalanma süreci devam edecektir.

Nar tanelerini kolay yoldan çıkarmak için bir tahta kaşığı işinizi görecektir.

Narın kesilen kısım avuç içinde kalacak şekilde tahta kaşık yardımıyla kabuğuna vurularak nar taneleri kabuklarından ayırın

Etrafa sıçramaması için de bu işlemi geniş çukur bir leğende yapın..

EV YAPIMI NAR EKŞİSİ NASIL YAPILIR?

* İlk olarak narları iyice yıkayın ve ortadan ikiye ayırın daha sonra da görünen zarlı kısımlarını temizleyin.

*  Narlarınızı temizledikten sonra bir narenciye sıkacağı ile suyunu sıkın.

* Daha sonra nar suyunu çelik bir tencereye aktarın ve kaynatmaya başlayın. 3 - 3,5 saatin sonunda pekmez kıvamına ulaştığından emin olun.

* Üzerinde oluşacak köpükleri ara sıra bir süzgeç yardımıyla alın. Nar suyunu kontrol ederken mutlaka karıştırın.

*Altı kapatıldıktan sonra soğuyana kadar dinlendirin. 

* Nar ekşisi koyu kıvama geldikten sonra sterilize edilmiş kuru şişelere doldurun.

* En sonunda ise içerisini doldurduğunuz şişelerin ağızlarını kuru kapaklarla sıkı bir şekilde kapatın.

* Cam şişe veya kavanozlara doldurularak buzdolabında saklayın.

26 Eki 2020 - 13:24 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.



Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi


Anket Covid-19 aşısı bulunursa yaptırır mısınız?