İçerisinde bol miktarda protein bulunması nedeniyle uzmanların mutlaka listeye alınmasını önerdiği süt ürünlerinden biri olan peynir, kahvaltıların olmazsa olmaz besinleri arasında yer alıyor. Son zamanlarda artan fiyatlarıyla da gündemde olan peynirin piyasada yöresel ve ithal olmak üzere birçok çeşidi bulunuyor. Her bir peyniri başka bir lezzet için kullanan ünlü şefler ise, sık sık peyniri içeren yemekler yaparak, mutfakta yeni tarif arayanlara yön gösteriyor. Öte yandan her birinin ayrı faydaları olsa da yapılan son araştırma, bazı peynirlerin daha faydalı olduğunu söylüyor. Özellikle de bu listedeki 3 peynirin! Peki en faydalı peynir hangisidir? İşte araştırmalara göre en faydalı 3 peynir…

TÜRKİYE’DE SON DÖNEMLERDE POPÜLER

Türkiye’de pizzacılığın bir zincir haline gelmeye başladığı dönemden bu yana popülerliğini arttırmaya başlamış olan mozarella peyniri, özellikle İtalyan mutfağının asla vazgeçemediği peynirler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre, en faydalı peynirlerden biri olan mozarella peyniri içerisinde bol miktarda protein ve kalsiyum bulunuyor. Aynı zamanda prebiyotikler açısından da oldukça zengin olan mozarella peyniri, doktorların kalp ve damar hastalıklarından korunabilmek için önerdiği besinler arasında yer alıyor.

TÜRK MUTFAĞINDA HALA ÇOK KULLANILMIYOR

Dünyada sıkça kullanılsa da Türk mutfağında pek de tercih edilmeyen parmesan, araştırmaların en faydalı bulduğu peynirler arasında yer alıyor. Şimdilerde açılan yeni nesil ‘tekerde makarna’ gibi işletmelerin kullanmaya başladığı bu peynir türü, özellikle diyetisyenlerin önerisi oluyor. Çünkü çok az yağ barındırmasına rağmen, bol miktarda protein içeren bu peynir, sağlıklı beslenmeyi ve zayıflamayı garanti ediyor. 36 aya kadar dinlendirilerek yapılan bu peynirin laktoz miktarı da oldukça düşük.

BU İSİMLE BİLİNMESE DE TÜRKİYE’DE EN ÇOK TÜKETİLENLERİNDEN

Türkiye’de bildiğimiz adıyla ‘beyaz peynir’, Avrupalıların deyimiyle ‘feta peynir’ araştırmalara göre en faydalı peynirlerden biri kabul ediliyor. Özellikle de keçi sütünden yapıldığında oldukça faydalı olan bu peynir; potasyum, kalsiyum, sodyum, çinko ve B vitaminlerini aynı anda ve bol miktarda içeriyor.

Muhabir: Haber Merkezi