Sarı leblebi, faydalı birçok besin içeren sağlıklı bir atıştırmalıktır. Lif bakımından son derece zengin olan bu atıştırmalık, sindirim sisteminin düzenlemesine yardımcı olur. Potasyum ve magnezyum gibi mineraller bakımından da zengin içeriğe sahip olan sarı leblebi, vücut sistemlerini destekleyici özelliklere sahiptir. Farklı birçok türe sahip olan leblebinin çoğunlukla beyaz ve sarı türleri tüketilir. Diğer türleri arasında ise çıtır leblebi, şekerli leblebi, soslu leblebi, susamlı leblebi, çikolatalı leblebi ve acı biberli ile çiğ leblebi yer alır. Bu yazımızda sizlere, sarı leblebi hakkında merak edilen soruların yanıtlarını ve sarı leblebinin bağırsaklar üzerindeki etkisinden bahsedeceğiz.

Sarı Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Sarı leblebi oldukça zengin protein ve vitamin kaynağıdır. Bu nedenle vejetaryen ve vegan yaşam tarzını benimseyenler için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda tokluk hissi veren sarı leblebi, diyet yapan kişiler için de kurtarıcı bir besin ögesi olarak karşımıza çıkar. Sarı leblebinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir;

Sarı leblebi tokluk hissini arttırdığı için yeme kontrolünü sağlamak için ara öğünlerde tercih edilebilir. Bu sayede kilo verme sürecine destek olur

  • Böbrek taşının düşürülmesine yardımcı olur
  • Kan şekerini dengeler
  • Damar sertliğine karşı etkilidir. Damar tıkanıklığını engeller ve bu sayede kalp ile ilgili sağlık sorunlarının meydan gelme riskini de azaltır
  • Bol su ile birlikte tüketilen sarı leblebi idrar söktürücü özelliğe sahip olur
  • Özellikle araba tutması durumunda meydana gelen mide bulantısını engeller
  • Hamilelik dönemindeki mide bulantılarını azaltır
  • Kadın hastalıklarına karşı destekleyici bir besin ögesidir
  • Uyku sorunlarına iyi gelir
  • İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller cilt için yararlıdır ve cildin yenilemesine destek olur
  • Mide asidini azaltarak, reflü ve gastrit gibi sağlık sorunlarının semptomlarını hafifletir
  • İçerisinde yer alan demir ve kalsiyum enerji verir
  • Bağışıklık sistemini korur
  • İçerisinde yer alan mineraller ile kas ve sinir fonksiyonları için önemlidir. Bu sayede vücuttaki elektrolit dengesini korur
  • Kan basıncını düzenler
  • B6 vitamini vücutta birçok kimyasal reaksiyon için kritik bir öneme sahiptir. Bu da sarı leblebinin içerisinde yer alır
  • Sarı leblebinin içerisindeki folat ise hücrelerin onarılması ve DNA sentezi için gereklidir

Sarı Leblebinin Bağırsaklar Üzerindeki Etkisi Nedir?

Sarı leblebinin düzenli ve dozunda tüketilmesi bağırsak hareketliliğini sağlar. Bu da bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Özellikle kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin düzenli olarak sarı leblebi tüketmesi, bu sorunun ortadan kalmasına imkan sunar. Genel olarak sarı leblebinin günde bir avuç olacak şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Sarı Leblebinin Besin Değerleri

Sarı leblebi; A vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından zengindir. Aynı zamanda sodyum, demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve bakır içerir. Yüz gram sarı leblebi 58 gram karbonhidrat, 19 gram protein, 5 gram yağ ve 7,5 gram lif içeriğine sahiptir. Bir avuç sarı leblebinin besin değeri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kalori: 54 kalori
  • Karbonhidrat: 7,6 gram
  • Protein: 3,96 gram
  • Yağ: 0,68 gram
  • Lif: 4,28 gram

Sarı Leblebinin Zararları Nelerdir?

Düzenli ve dozunda tüketilen sarı leblebinin herhangi bir zararı bulunmaz. Ancak aşırı tüketilmesi halinde kabızlığa, hazımsızlığa, şişkinliğe, mide yanmasına ve gaz sorunlarına neden olabilmektedir.

Muhabir: Emre Gürbüz