Kesme aşı çorbası birçok yörede yapılsa da esasen Kars yöresi ile özdeşlemiştir. Hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından severek tüketilen bu lezzet, arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır.

Kesme aşı çorbası tarifinin yapımı, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, kesme aşı çorbası nasıl hazırlanır? Kesme aşı çorbasının yapımında nelere dikkat etmek gerekir? İşte ayrıntılar…

Kesme aşı çorbası, malzeme listesi itibari ile oldukça zengin bir çorba türüdür. Doyuruculuğunun yanı sıra besleyiciliği ile de bilinen bu çorba hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından tüketilebilir.

Kesme aşı tarifinin yapımında kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

1 tane büyük boy domates, 1 tane büyük boy kuru soğan, 2 su bardağı erişte, 2 su bardağı yeşil mercimek, 1 çay kaşığı nane, 1 çorba kaşığı domates salçası (yoksa biber salçası da olur), 1 tatlı kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı tuz.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz malzemeleri kullanarak kısa süre içerisinde 6 kişilik kesme aşı çorbası hazırlayabilirsiniz.

KESME AŞI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Kesme aşı çorbası tarifinin hazırlık aşaması ile pişirme aşaması 30’ar dakika sürmektedir. Bu çorbanın yapımı, bir hayli kolaydır. Bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekse de kesme aşı çorbasını, mutfak ile hiç ilgisi olmayan kişiler dahi kolay bir şekilde hazırlayabilir.

Kesme aşı çorbası tarifinin yapımına yeşil mercimeği haşlayarak başlayın. Mercimekler haşlanırken farklı bir tencerede erişteleri de haşlayın.

Bir tencerete 1 kaşık tereyağını ve 1 yemek kaşığı sıvı yağını alıp eritin. Ardından yağın üzerine, yemeklik olacak şekilde doğradığınız kuru soğanları ilave edip bir güzel kavurun.

Soğanlar kavrulup renk değiştirdikten sonra domatesi rendeleyin ve tencerenin içerisine ilave edin. Birkaç taşım kaynayan domatesin ardından salçayı da tencereye ekleyip kavurun.

Haşlanan mercimekler ile erişteleri de çorbanın içerisine ekleyin ve tüm malzemelerin bir süre daha birlikte kaynamalarına müsaade edin. Tuzu ve arzuya göre baharatları da ilave ettikten sonra ocağın altını kapatın. İşte bu kadar, kesme aşı çorbanız hazır. Afiyet olsun!

KESME AŞI TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Kesme aşı çorbası tarifinin yapımı oldukça basittir. Bu çorba pratik bir şekilde, herkes tarafından hazırlanabilir. Ancak lezzetin artırılabilmesi adına dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır.

Kesme aşı çorbası tarifinin yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktası erişteler ile yeşil mercimeklerin ilk haşlanma aşamasında erişecekleri yumuşaklık düzeyidir. Ayrı tencerelerde haşlandıktan sonra çorbanın içerisine dahil edilen yeşil mercimekler ile erişteler, ilk aşamada tamamen yumuşamamalılardır. Aksi takdirde çorbanın içerisinde eriyecek olan ürünler, çorbanın tüm özelliğinin de kaybolmasına yol açacaklardır.

Kesme aşı çorbası tarifinin yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta da soğanların kavruldukları aşama ile ilgilidir. Soğanlar kavrulurken ocağın altı yüksek ayarda olmamalıdır. Aksi takdirde soğanlar arzu edilenden fazla kavrulup çorbanın tadını olumsuz yönde etkileyebilir.

KESME AŞI TARİFİNİN YANINA NE GİDER?

Kesme aşı çorbası hem besleyiciliği hem de doyuruculuğu oldukça yüksek olan bir çorbadır. Bu çorbanın bulunduğu bir menüde; fırında köfteli patates, şakşuka, bulgur pilavı ve bol yeşillikli salata da yer alabilir. Yanı sıra biber dolması da kesme aşı çorbasının ardından servis edilebilen lezzetli bir tercihtir.

KESME AŞI KAÇ KALORİ?

Yapılan hesaplara göre kesme aşı çorbasının bir porsiyonu yaklaşık olarak 281 kcal’dir. Çorbanın bir porsiyonunda; 10 gram protein, 6 gram yağ ve 47 gram karbonhidrat bulunmaktadır.

 

Muhabir: Emre Gürbüz