Türkiye’nin zengin yöresel mutfaklarından çıkan birçok lezzet, her akşam sofralarımıza süslemeye devam ediyor. Bu yemeklerden biri olan eli böğründe ya da diğer adıyla yan yana yemeği, özellikle Kahramanmaraş’ta sıkça yapılıyor. Kahramanmaraşlıların iyi bildiği bir et yemeği olan eli böğründe, bu tarifiyle çok kısa süre içerisinde fırındaki yerini alıyor. Peki eli böğründe (yan yana) yemeği nasıl yapılır? İşte eli böğründe (yan yana) tarifi ve malzemeleri…

YÖRESEL YEMEK ELİ BÖĞRÜNDE (YAN YANA) TARİFİ MALZEMELERİ

Yöresel lezzetlerden biri olan eli böğründe, evde 25 dakika içerisinde hazırlanabiliyor. Pişirme süresi 1 saat 30 dakika olan eli böğründe tarifi, 4-6 kişilik porsiyona göre planlanmış bulunuyor. İşte eli böğründe tarifi için gerekli olan malzemeler:

  • 1 baş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 20-25 adet arpacık soğan
  • 2-3 adet domates
  • 3 adet kırmızı biber
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 500 gram dana
  • Arzuya bağlı kuyruk yağı

YÖRESEL YEMEK ELİ BÖĞRÜNDE (YAN YANA) TARİFİ YAPILIŞI

Evde eli böğründe yapmak için ilk olarak etleri kuşbaşı şeklinde, biberleri ve domatesleri ise orta büyüklükte doğrayın. Ancak domatesleriniz normal boydan büyükse, daha küçük bir doğrama yapabilirsiniz. Ardından bir tepsiye etleri dizin. Yanına sıra sıra doğradığınız sebzeleri ve soyduğunuz arpacık soğanları yerleştirin. Tam ortasına sarımsağı ekleyin. Hiçbirini birbiriyle karıştırmayın yan yana dizin. Hazır olduktan sonra sıvı yağ ile baharatları bir kapta çırpın. Hazırladığınız bu sosu tepsinin her yerine gelecek şekilde dökün. Arzuya göre kuyruk yağını da ekledikten sonra ıslattığınız yağlı kağıdı önce, alüminyum folyo sonra olacak şekilde tepsinin üzerini örtün. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında ortalama 1,5 saat kadar pişirin.

YÖRESEL YEMEK ELİ BÖĞRÜNDE (YAN YANA) TARİFİ PÜF NOKTASI

Etin sertliği ne eti kullandığınız ile doğrudan orantılıdır. Bu da etin pişme noktasını doğrudan etkileyen bir detaydır. Bu yüzden etin çiğ kalmasını ve eli böğründe yemeğinizi lezzetsiz hale getirmesini istemezseniz düdüklüde bir on dakika kadar ön pişirme yapabilirsiniz. Ancak hemen belirtelim, Kahramanmaraş’ta bu yemek çiğ etten hazırlanıyor.

Muhabir: Ertuğrul Köse