Oldukça değişik bir kebap olan geleli kebabı, Malatya şehrinin popüler bir yemeğidir. Geleli kebabı, ekmek bandırarak yiyebileceğiniz ya da pilav ile tüketebileceğiniz eşsiz bir lezzettir. Geleli kebabını seviyorsanız ya da bu değişik lezzeti merak ediyorsanız geleli kebabının tarifine ilişkin detayları öğrenmeniz gerekir.
Geleli Kebabı Tarifi Malzemeleri
Geleli kebabı yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:
- Soğan (1 adet)
- Salça (1 yemek kaşığı)
- Sıvı yağ (4 yemek kaşığı + 2 yemek kaşığı)
- Su (1 su bardağı)
- Karabiber (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Tuz (miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Dana kuşbaşı et (250 gr)
- Patlıcan (5 adet)
- Biber (4 adet)
- İri sulu domates (2 adet)
Geleli Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
Geleli kebabı yapmak için sırasıyla şu adımları takip edebilirsiniz:
- Geleli kebabı için öncelikle patlıcanları közlemeniz gerekir.
- Közlenen patlıcanların kabukları soyulmalı ve biraz da ezilmelidir.
- Eti düdüklü tencerede 10 – 15 dakika pişirmeniz gerekir.
- Etler haşlandıktan sonra üzerine zeytinyağı eklenerek soğanla birlikte kavrulmalıdır.
- Et karışımına biber ve domates salçası da eklenerek biraz daha kavrulmalıdır.
- Domates salçası kavrulduktan sonra rendelenmiş domatesler de tarife eklenerek kavrulmalıdır.
- Kavrulmuş patlıcanları sarımsak ve baharatlar ile birlikte fırın tepsisine dizin.
- Patlıcanın üstüne etli harcı da ekleyin ve biraz karıştırın.
- Geleli kebabınızı 5 – 10 dakika kadar kısa sürede fırında pişirerek afiyetle tüketebilirsiniz.
Geleli Kebabının Püf Noktaları
Geleli kebabı yapmanın birçok püf noktası bulunur. Geleli kebabı yapmanın ilk püf noktası patlıcanları çok fazla közlememek ve ezmemektir. Çok fazla közlenen ve ezilen patlıcanlar, acı suyunu yemeğe vererek yemeğin kıvamını bozar ve gereğinden yumuşak formu ile görünüşe de olumsuz etki edebilir. Geleli kebabı için kullanılan patlıcanlar hem közleme hem de fırınlama yöntemleri ile pişirildiği için çiğ kalmaz.
Geleli kebabı pişirmenin bir diğer püf noktası ise dana kuşbaşı etini düdüklü tencerede haşlamaktır. Düdüklü tencerede iyice haşlanmayan dana eti, geleli kebabının lezzetine olumsuz etki eder. Düdüklü tencere sayesinde hem zamandan tasarruf ederseniz hem de ilik gibi pişmiş etler ile daha lezzetli bir yemek elde edersiniz.
Geleli Kebabının Yanına Ne Gider?
Geleli kebabının yanına çok yakışacak leziz yemekler başlıca şunlardır:
- Pirinç Pilavı: Tereyağı ile yapılan ve tane tane olan pirinç pilavı, geleli kebabı gibi sulu ve etli bir yemeğe çok yakışacaktır. Pirinç pilavınızın tane tane olması için doğal tereyağı kullanmanız ve pirinçlerinizi en azından 3 – 5 dakika tereyağında kavurmanız çok önemlidir.
- Kremalı Sebze Çorbası: Kış aylarının vazgeçilmez bir lezzeti olan sebze çorbası, krema ile hazırlanınca çok daha leziz olabilir. Kremalı sebze çorbası, değişik tadı ile geleli kebabı için tamamlayıcı bir lezzet olabilir.
- Mercimek Çorbası: En çok sevilen çorba çeşitlerinden biri olan mercimek çorbası, geleli kebabına çok yakışabilir. Mercimek çorbası, soğan ve mercimek ile ya da patates ve havuç gibi değişik sebzeler ile hazırlanabilir.
- Patates Püresi: Krema ya da süt ile hazırlanabilen patates püresi, etli yemeklerin yanına çok yakışır. Patates püresi ile geleli kebabı hem lezzet hem de görünüş açısından birbirine uyan iki lezzettir. Patates püresi hazırlarken içerisine karabiber gibi baharatları eklemek, patates püresini daha leziz hale getirebilir.





