Pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz bu tarif, ortalama 30 dakika içerisinde hazır hale gelir. Doyurucu bir öğün geçirmek ve yeni bir lezzeti denemek istiyorsanız mutlaka pancar kavurması yapmalısınız. Ege mutfağında çok sık karşılaşılan pancar kavurması tarifini sizin için özenle hazırladık.
Pancar Kavurması Tarifi Malzemeleri
Pancar kavurması için kullanılan malzemeler arasında zeytinyağı ve yoğurtla yer alır. Zeytinyağı pişirme için tercih edilirken, yoğurt ise isteğe bağlı olarak yemeğin üzerine ilave edilebilir. Ege usulü ile pancar kavurması hazırlamak isteyenlerin tarif içerisinde yer alan yoğurdu da bir kase olacak şekilde kullanması gerekir. Ancak kavurması tarifinde kullanılan diğer malzemeler ise şu şekilde sıralanabilir:
- 1 kg pancar
- 1 – 2 soğan
- 5 ml tuz
- 3 diş sarımsak
- 3 çorba kaşığı zeytinyağı
Pancar Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır?
Pancar kavurması kısa sürede hazırlanabilen tarifler arasında bulunuyor. Bu sebep ile de pratik bir lezzet arayanların kurtarıcı tariflerinden biridir. Pancar kavurması hazırlamak isteyenlerin takip etmesi gereken tarif şu şekilde sıralanabilir:
- Pancarlar yıkanır ve temizlenir.
- Pancarlar saplarından ayrılır ve saplar tek tek temizlenir.
- Saplar temizlendikten sonra pancarların kabukları soyulmaya başlanır.
- Pancarlar daha kolay pişmesi için mutlaka daha küçük boyutlara ayrılmalı ve ardından pişirme aşamasına geçilmelidir. Doğrama işleminin ardından suyun içerisine patlıcanlar eklenir ve kaynatılır.
- Yoğurtlu pancar kavurması yapmak istiyorsanız yoğurdun içerisine sarımsak ezmeli ve ardından tuz ve zeytinyağı ekleyerek karıştırmalısınız. Homojen bir kıvam elde ettikten sonra ise bu tarifi mutlaka pişen pancarların üzerine eklemeniz gerekir.
- Dileyen kişiler sarımsaklı yoğurt tarifi içerisinde karabiber ve pul biber gibi baharatları da dahil edebilir.
- Pancarlar haşlandıktan ve daha sonra kavrulduktan sonra kenara alınır ve soğuması için zaman verilir.
- Pancarlar soğuduktan sonra bir tencere içerisinde soğan kavrulur.
- Soğuyan pancarlar soğan ile birleştirilir ve yaklaşık 4 – 5 dakika boyunca kavrulması sağlanır.
- Malzemelerin aroması birbirine geçtikten sonra servise hazır hale gelir.

Pancar Kavurması Tarifinin Püf Noktaları
Pancar kavurması çoğunlukla sonbahar ve ilkbahar aylarında hazırlanan bir tariftir. Ege mutfağında çok sık karşılaşmasının yanı sıra modern mutfak hazırlıklarında daha çok sık kullanılır. Pancar kavurması hazırlayan kişilere önerilen püf noktalar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Pancar kavurması tarifini hazırlarken mutlaka soğanların kavrulması gerekir. Soğanların pembeleşene kadar kavramasına dikkat edilmesi gerekir.
- Malzemeler arasında bulunan pancarların ve aynı zamanda sarımsakların da kavranmasına özen gösterilmeli.
- Tarif hazırlanırken mutlaka suyunu çekene kadar beklemek gerekir. Aksi takdirde tam olarak pişmeyebilir.
- Zeytinyağlılar arasında bulunan pancar kavurma yemeyi aynı zamanda yoğurt ile de tüketilebilir. Bu durumda meze olarak da tüketilebilir.
- Pancar özel lezzetler arasındadır. Hasat genellikle Eylül ve ekim aylarında yapılırken, tüketilmesi ise çoğunlukla ilkbahar aylarını bulabilir. Mevsiminde olan ve taze pancarlar ile bu yemeği yaptığınızda daha iyi bir tat ile karşılaşırsınız.

Pancar Kavurmasının Yanına Ne Gider?
Pancar kavurması yüksek bir aromaya sahip olmasının yanı sıra doyurucu olmasıyla da ön plana çıkar. Bu yemeğin yanında genellikle meze tercih edilirken, tavuk yemekleri de son derece yakışacaktır. Pancar kavurmanın yanına dilerseniz ızgara balık yapabileceğiniz gibi ızgara tavuk da protein oranı açısından son derece uygundur. Dengeli bir menü ortaya çıkarmak isteyenlerin mutlaka menü içerisine Akdeniz yeşilliklerin yer aldığı taze bir salatayı da eklemelerini tavsiye ediyoruz.





