Mahluta çorbası hem leziz bir çorbadır hem de son derece doyurucu olması ile bilinir. Besleyici özellikleri ile ön plana çıkmasının yanı sıra sıcak havalarda daha az tüketilen bir çorbadır. Genellikle kış aylarında tüketilir ancak içerisinde yer alan malzemeye bağlı olarak sıcak havalarda tüketilmesi de mümkündür.

Mahluta Çorbası Tarifi Malzemeleri

Mahluta çorbasının özel tarifinde yer alan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • ½ soğan
  • 1 havuç
  • 1 yumurta sarısı
  • 1,6 litre su
  • 10 ml tuz
  • 15 ml bulgur (pilavlık)
  • 15 ml pirinç
  • 200 ml mercimek (kırmızı)
  • 30 ml nar ekşisi
  • 30 ml salça
  • 30 ml yoğurt
  • 5 ml nane, pul biber, kimyon, tuz
  • 60 ml sıvı yağ

Mahluta Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Mahluta çorbasının tarifinin yapılış aşamaları şu şekildedir:

  • Pirinç bulgur ve kırmızı mercimek bir kabın içerisinde karıştırılır ve yıkanır temizlendikten sonra düdüklü tencerenin içerisine eklenir.
  • Düdüklü tencereye bu 3 malzeme eklendikten sonra havuç ve soğan eklenir.
  • Havuç rendelenir ve soğan ise küçük küçük doğranabilir.
  • Malzemeler düdüklü tencereye ilave edildikten sonra tuz eklenir ve düdüklü tencerede yemeyin. 15 dakika kadar pişmesi sağlanır.
  • Çorbanın terbiyesi için gereken yoğurt ve yumurta sarısı karıştırılır ve bir kabın içerisinde çırpılır.
  • Düdüklü tencerede pişme işlemi tamamlandıktan sonra blender yardımı ile çorbanın terbiyesi eklenir.
  • Sos için gereken malzemeler tereyağında kızdırıp aldıktan sonra çorbanın üzerine eklenir.
  • Ardından bir kase içerisinde sıcak bir şekilde servis edilir.

Mahluta Çorbasının Püf Noktaları

Mahluta çorbası hazırlarken püf noktalarına dikkat edildiğinde leziz bir yemek hazırlanır. Lezzetli bir yemek hazırlamak istiyorsanız size önerdiğimiz püf noktalara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

  • Sebzeler eşit biçimde doğrandığı takdirde pişmesi daha kolay olacaktır.
  • Baharat için belirli bir malzeme listesi olmasına karşın alerjen durum ya da hassasiyetleri veya sadece zevke göre değiştirilmeleri mümkündür.
  • Ana malzemeler arasında bulunan pirinç, bulgur ve mercimeğin temizlenmesi ve belirli bir süre suda bekletilmesi önem taşır.
  • Çorbanın mutlaka homojen bir kıvam alması sağlanmalıdır. Bu sebep ile de blender gibi yardımcı ekipmanlar kullanılarak yemeğin kıvamı daha iyi ayarlanabilir.
  • Çorbanın içerisine istenirse patates, sarımsak ve diğer malzemeler de eklenebilir. Yöresel olarak malzeme çeşitliliği farklılık gösterir. Örneğin Güneydoğu Anadolu’da daha ağır bir tat ile karşılaşırken Akdeniz mutfağında yapıldığında daha hafif bir tat ile karşılaşılır.
  • Düdüklü tencere yok ise yoğun ateşte uzun süre pişirilmesi önerilir.

Mahluta Çorbasının Yanına Ne Gider?

Mahluta çorbası tek başına dahi doyurucu bir çorbadır. Bu sebep ile de yanında genellikle hafif lezzetler tercih edilir. Eğer sadece mahluta çorbası tüketilecekse yanında kızartılmış ekmek ve biraz yoğurt yeterli olacaktır. Ancak bir yemeğin başlangıcı olarak kullanılacak ise bu durumda yanında etli ya da köfteli yemeklerin tercih edilmesi çok daha uygundur. Yaz aylarında tüketilecek ise yanına mevsim, sebze ve meyvelerinden hazırlanan yeşil bir salata tercih edilebilir.

Mahluta Çorbası Nereye Ait?

Mahluta çorbası Türk mutfağına ait lezzetler arasında bulunur. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde sık pişirilen lezzetlerden biridir. Kış aylarında doyurucu olması sebebi ile en çok pişirilen çorbalar arasında bulunur. Akdeniz bölgesinde de genellikle hazırlanan ve farklı ülkelerde de görülen mahluta çorbası, yöresel olarak hazırlandığında malzemeleri çeşitlilik gösterebilir.  

Muhabir: Haber Merkezi