Çiriş ketesi, Ağrı yöresine ait bir geleneksel lezzettir. Siz de evinizde bu hamur işini denemek isterseniz, bu yazıda sizlere çiriş ketesi tarifini tüm ayrıntıları ile aktaracağız. Hazırsanız, kolları sıvayın: tarife geçiyoruz!

Çiriş Ketesi Tarifi Malzemeleri

Çiriş ketesi tarifini uygulamak için gerekli olan malzemeler şöyle:

  • Süt: 2 su bardağı
  • Yaş maya: 1 paket
  • Tuz: 1 tatlı kaşığı
  • Şeker: 1 tatlı kaşığı
  • Aldığı kadar un

İç harç için:

  • Çiriş: 1 kilogram
  • Tereyağı: 1 yemek kaşığı
  • Sıvı yağ: 2 yemek kaşığı
  • Tuz

Yağlamak için:

  • Tereyağı: 200 gram
  • Sıvı yağ: 1 su bardağı

Çiriş Ketesi Tarifi Nasıl Yapılır?

Çiriş ketesinin tarifi için adım adım aşağıdaki yönergelere uyunuz:

  • İlk olarak, bir tencerede sütü hafifçe ısıtın, sıcaklığını kontrol ederek çok sıcak olmamasına dikkat edin.
  • Isınmış sütün içerisine yaş mayayı ve şekeri ekleyin. Karıştırarak mayanın erimesini sağlayın.
  • Maya kabardıktan sonra tuzu ekleyin. Azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez ile örtün ve sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Hamurun kabarması için bekleyin. 1 saat sürebilir.
  • Diğer yandan çiriş otlarını ayıklayın ve bol su yardımı ile iyice yıkayın. 2-3 kez yıkamaya özen gösterin. Boyutlarına göre 3-4 parçaya bölüp üzerine tuz serpin ve biraz ovalayarak tuzun çirişlere işlemesini sağlayın.
  • Bir kasede eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı karıştırın. Çirişleri bu yağlı karışımla iyice harmanlayın.
  • Hamuru iki bezeye ayırın ve her bir bezeyi açabildiğiniz kadar ince açın. İlk açtığınız yufkanın üzerine yağlı karışımdan sürün. Üzerine ikinci yufkayı yerleştirip tekrar yağlayın.
  • Yağlanmış yufkanın üzerine hazırladığınız çiriş iç harcını yayın. Yufkanın dört köşesini ortada birleştirip zarf şeklinde katlayın. Eliniz ile hafifçe bastırarak düzgün bir şekil verin.
  • Yağlanmış tepsiye yerleştirdiğiniz çiriş ketesinin üzerine biraz daha yağ sürün. Bir çatal yardımı ile çeşitli yerlerine delikler açın. 200 derece fırında pişirin. Üzeri kızardıktan sonra, çiriş keteniz hazır demektir. Servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Çiriş Ketesinin Püf Noktaları

Çiriş ketesinin püf noktalarından en önemlisi, çiriş otunun temizlenmesidir. Çiriş otunu kullanmadan önce iyice temizlemek önemlidir. Yaprakların birleştiği beyaz zar kısmını bıçak aracılığı ile sıyırarak çıkarın ve dip kısmını tamamen kesin. Yaprakları tek tek ayırın ve sararan kısımları keserek temizleyin. Pırasa gibi, çiriş otunu da 2-3 kez yıkayın. Her yıkamada suyun altında yaprakları iyice hareket ettirerek temizlenmesini sağlayın. Temizlendikten sonra çiriş otu kullanıma hazırdır.

Çiriş Ketesinin Yanına Ne Gider?

Çiriş ketesi ile uyumlu pek çok alternatif vardır. Aşağıdaki lezzetlerden dilediğinizi tercih edebilir, çiriş ketesi yanında sunabilirsiniz:

  • Tavuk sote; mantar, kapya biber ve soğan ile hazırlanan lezzetli bir seçenektir. Çiriş ketesi ile birlikte sıcak olarak servis edebilirsiniz.
  • Zeytinyağlı yaprak sarma, çiriş ketesi ile birlikte zengin bir menü oluşturur.
  • Patlıcan kurusu dolma da çiriş ketesi ile uyumlu olan bir seçenektir.
  • Kıtır kıtır bir turşu, çiriş ketesi yanında ideal alternatiftir.
  • Bol sarımsaklı, salatalıklı cacık, çiriş ketesi ile mükemmel bir ikili oluşturur.
  • Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagillerden bir salata hazırlayabilir, çiriş ketesi ile birlikte servise sunabilirsiniz.
  • Patates salatası, çiriş ketesi ile uyumlu olan bir başka seçenektir.
  • Yeşil mercimek, baharatlar ve bulgur ile mercimek köftesi hazırlayarak çiriş ketesinin yanında servise sunabilirsiniz.
  • Yoğurt, turşu, bezelye, havuç gibi malzemeler ile makarna salatası hazırlayabilirsiniz. Makarna salatası da çiriş ketesi ile uyumlu bir alternatif olacaktır.

Muhabir: Haber Merkezi