Yeni yıl denildiğinde akla ilk gelen hiç şüphesiz ki hindi oluyor. Özenle hazırlanan yeni yıl sofralarının tam ortasında kendine yer bulan hindi dolması, filmlerde de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki hindi dolması yapmak için illa yılbaşını beklemek mi gerekiyor? Elbette hayır!
İşte lezzetli mi lezzetli yumuşacık eti ile hindi dolması tarifi ve bilinmesi gereken tüm püf noktaları!
Hindi Dolması Tarifi Malzemeleri
Yeni yıl temalı filmlerde sofraları süsleyen hindi dolması, çocukluğumuzdan beri iştah kabartan lezzetler arasında yer alıyor. Hemen hemen herkesin imrendiği o yılbaşı sofralarını evlerinizde de kolaylıkla hazırlayabilir ve sevdiklerinizle birlikte enfes lezzete sahip hindi dolmasının tadını çıkartabilirsiniz. Genellikle kasaplarda yılbaşına yakın dönemlerde hindi bulmak daha kolay olsa da yılın farklı dönemlerinde de birçok marketin kasap bölümünde hindi bulmak artık daha mümkün hale geldi. Siz de sadece özel günlerde değil, sıradan bir günde de hem kendiniz hem de aileniz için farklı bir akşam yemeği menüsü hazırlamak istiyorsanız bunun için hindi dolmasını tercih edebilirsiniz. İşte hindi dolması yapmak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi;
- 1 adet orta boy bütün hindi (3 – 4 kilogram arası)
- Hindi dolmasının içi için gerekli olan malzemeler;
- 1 adet limon
- 1 adet portakal
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 – 2 diş sarımsak
- Hindi dolmasının üzeri için gerekli olan malzemeler;
- 4 – 5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 dal biberiye
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 – 3 diş sarımsak

Hindi Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
Yukarıda yer alan malzemeler ile ortalama olarak sekiz kişilik bir servis elde edebilirsiniz. Yirmi dakikalık bir hazırlık sürecinin ardından hindi dolmasının pişmesi için gerekli olan süre ise bir buçuk saattir. Bu süre, hindi dolması yapmak için kullanılacak olan fırının özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. İlk kez hindi dolması yapanlar için ise hazırlık süresi yarım saati bulabilir. Hindi dolmasını tam kıvamında ve tadında yapabilmek için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;
İlk olarak derin bir kasenin içerisinde tereyağını ve baharatları ekleyerek karıştırın
- Portakal, limon, havuç ve soğanı yıkadıktan sonra iri olacak şekilde parçalara ayırın
- Kaplama için baharatlar ile karıştırdığınız yağı eliniz ile hindinin dışına ve derisinin altına yayın
- İri iri böldüğünüz malzemeleri, iki ya da üç diş sarımsağı hindinin içerisinde güzelce yerleştirin
- Hindinin ayakları başta olmak üzere açılabilecek diğer tüm noktalarını bağlayın ya da kürdan ile sıkıştırın
- Havucu ve soğanı iri küpler halinde doğrayın, üzerine biraz yağ, karabiber ve tuz ilave ederek harmanlayın
- Hazırladığınız karşımı tepiye yayın ya da fırın poşetine güzelce aktarın
- Üzerine bağladığınız hindiyi koyun ve tepsiyi fırına verin
- Fırını önceden 165 derece ısıtın ve hindiyi ortalama olarak bir saat kırk beş dakika boyunca pişirin
- Bu sırada hindinin pilavı için pirinçleri otuz dakika boyunca ılık suda bekletin ve güzelce yıkadıktan sonra süzün
- Soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın ve uygun bir tencereye aktarın
- Soğanlar pembeleşinceye kadar az miktarda bir yağda kavurun
- Kavrulan soğanlara pirinci ilave edin ve iki dakika boyunca kavurun
- Damak tadınıza göre tarçın, yenibahar, tuz ve diğer baharatları ilave ettikten sonra pirinçleri iki dakika daha kavurun
- 3 su bardağı sıcak suyu pirince ilave edin ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin
- Hazır olan pilavı ocaktan alın ve on dakika boyunca dinlenmesi için bekleyin
- Fırından aldığınız hindi ile birlikte demlenen pilavınızı servis ederek afiyetle tüketebilirsiniz
Hindi Dolmasının Püf Noktaları
Hindi dolması yapmaya başlardan pirinçleri ılık suya koyarak vakit kazanabilirsiniz. Nişastasından arınan pirinçlere çok fazla el ile müdahale etmemeye özen gösterin. Aksi halde pirinçler kırılacaktır. Aynı zamanda pirinçleri kavururken içerisine kuş üzümü ya da ceviz ilave ederek, hindi dolmasının tadının daha lezzetli olmasını da sağlayabilirsiniz.





