Hasıda olarak bilinen lezzet, Erzurum yöresine ait bir tatlı çeşididir. 2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen bu lezzet, Erzurum’un coğrafi işaret almış yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Farklı illerde de hazırlana hasıda tatlısı, çeşitli baharat ve otlar ile hazırlanıyor.

Farklı tatlar denemek isteyenler, hasıda tatlısını tercih ederek daha yöresel lezzetlere doğru bir yolculuğa çıkabilir.

Hasıda Tarifi Malzemeleri

Aslen Erzurum yöresine ait olan hasıda tatlısı, Iğdır ve Kars şehirlerinde de yöresel helva olarak biliniyor. Aynı zamanda bazı Doğu Anadolu Bölgesi şehirlerinde de hasıda tatlısı sıklıkla yapılmaktadır. Yapılışı helvaya oldukça benzeyen hasıda için ilk olarak ana karışımın hazırlanması gerekir. Ardından yöreye has bazı otlar ve baharatlar ile hasıda tatlısının hazırlanış süreci tamamlanır. Siz de evinizde yöresel tatlar denemek, ailenizi ve misafirlerini şaşırtmak istiyorsanız hasıda tatlısını tercih edebilirsiniz. İşte hasıda tatlısı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler;

·         4 yemek kaşığı tereyağı

·         4 yemek kaşığı un

·         1 çay bardağı toz şeker

·         1 miktar su

·         Üzeri için cavid, fındık

Hasıda Tarifi Nasıl Yapılır?

Erzurum yöresine ait bir tatlı türü olan hasıdayı hazırlamak için sadece beş dakika gerekir. Oldukça kısa sürede hazıralyabileceğiniz bu tatlıyı, aniden gelen misafirlerinize ikram etmek için ya da akşam yemeklerinden sonra canınız aniden tatlı istediğinde hazırlayabilirsiniz. Pişme süresi on dakika olan bu tatlıyı hem kendiniz hem de misafirleriniz için hazırlayacaksanız, yukarıdaki listede yer alan malzemeleri sistematik olarak arttırabilir ve bu sayede daha fazla hasıda tatlısı elde edebilirsiniz. Hasıda tatlısını ilk kez evinde deneyecek olan kişilerin takip etmesi gereken yapım aşamaları şu şekilde sıralanmaktadır;

·         İlk olarak tereyağını ocağa alın ve eritin

·         Tereyağı eridikten sonra toz şekeri ilave edin

·         Şeker karamel rengini alana kadar karıştırın ve ocağın altını kısın

·         Diğer bir tarafta ise dört yemek kaşığı unu bir miktar su ile açın ve bulamaç halinde getirin

·         Yaptığınız unlu karışımı, karamelize olan şekerin içerisinde ilave edin ve karıştırın

·         Sürekli olarak karıştırdıktan sonra biraz yağının açılmasını bekleyin ve ocağı kapatın

·         Bu işlemin ardından hasıda tatlısı servise hazır hale gelmiş olacak

Hasıdanın Püf Noktaları

Oldukça kısa sürede hazırlayabileceğiniz hasıda tatlısı, beklenmedik misafirleriniz için tam bir kurtarıcı olacaktır. On beş dakika gibi kısa bir sürede servise hazır hale gelen bu tatlıyı yaparken, şekerin yanmamasına dikkat edilmesi gerekir. Şekerin yanması halinde tatlının oldukça acı bir tadı olacaktır. Bunun yanı sıra unlu karışımın, şekere ilave edilmesi sırasında da süreli olarak karıştırma işlemine devam edilmesi gerekir. Aksi halde karışımın topak topak bir kıvama sahip olmasına neden olunur. Bu da yine tatlının orijinalliğini bozacaktır.

Hasıdanın Yanın Ne Gider?

Hasıda tatlısı genel olarak akşam yemeklerinden sonra ikram edilmektedir. Tatlının yanına, taze demlenmiş sıcacık bir çay, bu tatlının lezzetini katlayacaktır. Ancak gelen konuklara ikram etmek için hasıda tatlısı hazırlanmış ise tatlıdan önce farklı ikramlıklar da misafirlere sunulabilir. Bunlar arasında tuzlu kurabiye çeşitleri yer alabilir. Aynı zamanda mercimek köftesi ya da çiğ köfte gibi farklı tatlara sahip lezzetler de yine hasıda tatlısından önce tercih edilebilir. Hasıda tatlısını aynı zamanda hafif yemeklerin ardından da ikram edebilirsiniz.

Muhabir: Yusuf Karahan