Köfte çeşitleri, Türk mutfağında oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Her biri birbirinden farklı yapım aşamasına sahip olan köfteler, yediden yetmişe herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Özellikle İzmir köfte, Türkiye’nin hemen her yerinde en sık tüketilen köfte türü olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yazımızda sizlere, gerçek İzmir köftenin yapılması için gerekli malzemelerin neler olduğunu ve bu köfte çeşidini yapmak için bilmeniz gereken tüm püf noktalarını aktaracağız.

İzmir Köfte Tarifi Malzemeleri

İzmir köfte, İzmir yöremizin en popüler yöresel tatları arasında yer alıyor. Genel olarak İzmirlilerin sofrasında sıklıkla yer alan bu lezzet aynı zamanda İzmir’de yer alan lokanta ve restoranlarda da bulunuyor. İzmir’de yapılan köftenin tadını evinizde yakalamak için sizler için kaleme aldığımız bu yazımızın ayrıntılarını okumaya devam edebilirsiniz. Yöresel bir lezzet olan İzmir köfte yapmak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 500 gram dana kıyma (köftelik)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 adet bayat ekmeğin içi
  • 1/2 çay bardağı maden suyu
  • 1 adet yumurta
  • 1/4 adet maydanozun sadece yaprakları
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam kimyon
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

İzmir köfteyi pişirmek için gerekli olan malzemeler;

  • 2 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

İzmir köfte için gerekli olan diğer malzemeler;

  • 4 adet patates
  • 4 adet biber
  • 2 adet domates

İzmir köftenin sosu için gerekli olan malzemeler;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik

İzmir Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

İzmir köfte yapmak için yukarıda yer alan malzemeleri kullandığınız taktirde, ortalama olarak dört kişilik bir servis elde edebilirsiniz. İzmir köftenin hazırlık süresi otuz dakika sürerken, köftelerin pişmesi ve servise hazır hale gelmesi için gerekli olan süre ise kırk beş dakikadır. İzmir köfteyi tam tadında ve tam kıvamında yapabilmek için takip etmeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • İzmir köfte için ilk olarak bayat ekmek içini maden suyu ile ıslatın ve suyunu sıkın. Soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın
  • Maydanozları ince ince doğrayın ve sarımsağı ezin
  • Derin bir kasede köfte malzemelerinin hepsini birleştirin ve yoğurun. Bir süre buzdolabında dinlendirin
  • Bu sırada patatesleri soyun ve iri dilimler halinde kesin. Patatesleri yıkayın ve kurulayın. Ardından sadece dışları renk alana kadar sıvıyağda kızartın. Kızarttığınız havluları kağıt havlu üzerine aktarın ve az miktarda tuz serpin
  • Köfte harcını buzdolabından alın ve elinizi ıslattıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın
  • Koparttığınız parçaların hepsinin aynı boyda olacak şekilde şekil almasını sağlayın
  • Tavada tereyağını kızdırın ve köftelerin dışları renk alana kadar kızartın
  • Aynı tavada kalan yağın içerisine önce salçayı ve ardından da domates rendesini ekleyerek kavurun
  • Sıcak su ve baharatları ilave edin, bir taşım daha kaynatın
  • Orta boy fırın tepsisine bir patates bir köfte olacak şekilde dizin
  • Biberleri ve domatesleri de iri parçalar halinde doğrayarak, tepside kalan boşluklara yerleştirin
  • Malzemeleri dizdikten sonra hazırladığınız sosu tüm malzemelerin üzerine eşit bir şekilde dökün
  • 200 derecelik fırında İzmir köfteyi ortalama olarak yirmi dakika pişirin
  • Pişme aşaması tamamlandıktan sonra İzmir köfteyi sıcak sıcak servis edebilirsiniz

İzmir Köftenin Püf Noktaları

İzmir köfte yapmanın en önemli püf noktalarından biri, köfte harcının hazırlanması sırasında maden suyunun kullanılmasıdır. Ortalama olarak 200 derecelik fırında yirmi dakika pişmesi gereken İzmir köfte, kullanılacak olan fırının türüne göre daha uzun sürede ya da daha kısa sürede de pişebilir. Bu nedenle, pişirme sırasında kontrollü olunmasında fayda olacaktır.

Muhabir: Haber Merkezi