Kinoa, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda içerisinde kinoa olan besinler, insanların kendilerini uzun süre tok hissetmesine ve kilo verme konusunda daha başarılı olmalarını sağlar. Bu nedenle kinoa özellikle diyet listelerinde ve sağlıklı beslenme programlarında sıklıkla yer alır.

Bu yazımızda sizlere kinoa kullanımı ile nasıl pilav yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

Kinoa Pilavı Tarifinin Malzemeleri

Kinoa; diyabet riskini azaltır, kansızlığa iyi gelir, protein açısından oldukça zengindir ve aynı zamanda doymamış yap asitleri ile kalp sağlığını korur. Mineral bakımından zengin bir içeriğe sahip olan kinoa aynı zamanda cilt sağlığının korunmasına da yardımcı olmaktadır. Bu nedenle kinoa tüketimi ülkemizde de oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Atıştırmalık ürünlerden yemeklere ve içeceklere kadar birçok farklı tarifte yer alan kinoa, pilav yapımında da sıklıkla tercih edilmektedir. Normal pirinç pilavının şeker hastaları için risk oluşturduğu ve kinoanın diyabet riskini azalttığı göz önüne alındığında, kinoa pilavının daha sık tercih edilmesinin sağlık açısından yararlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Siz de evinizde kolay bir şekilde kinoa pilavı hazırlayabilir ve sağlıklı beslenme düzenine geçiş yapabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 1 su bardağı beyaz kinoa
  • 2 tatlı kaşığı arpa şehriye
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Kinoa Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

Pirinç pilavı her ne kadar çok sevilse de aslında sağlık için çok da yararlı değildir. Özellikle kardiyovasküler hastalık riski olan kişilerin ve şeker hastası olan kişilerin pirinç pilavı tüketiminden mümkün olduğunca uzak durması gerekir. Bunun yerine alternatif olarak kinoa pilavı tercih edilebilir. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan kinoa pilavının hazırlık süresi beş dakikanızı alacaktır. Bu lezzetli pilavın pişmesi için gerekli olan süre ise sadece on beş dakikadır. Bu da kısa sürede hem sağlıklı hem de lezzetli tatlar elde etmenize imkan sunuyor. Kinoa pilavı yapmak için tüm malzemeler hazır ise o zaman bu pilavın nasıl yapılacağına geçelim;

  • İlk olarak pilav yapmak için uygun bir tencereye yağı ilave edin
  • Yağ eridiğinde ilk önce arpa şehriyeyi tencereye aktarın ve arpa şehriyenin rengi dönene kadar kavurun
  • Ardından kinoayı tencereye alın ve karıştırarak kavurmaya devam edin
  • İki dakika ila üç dakika kavurma işleminin ardından suyu tencereye aktarın
  • Damak tadına göre tuzu ve karabiberi ekledikten sonra bir, iki tur karıştırın
  • Tencerenin kapağını kapatın ve ilk önce harlı ateşte, su kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte pilavı pişirmeye devam edin
    Kinoa tüm suyu çektikten sonra ocağın altını kapatın ve pilavın demlenmesi için bir süre bekleyin
  • Ardından kinoa pilavını servis ederek, afiyetle tüketebilirsiniz

Kinoa Pilavının Püf Noktaları

Son yıllarda popülerliğini giderek arttıran kinoa ile hazırlayacağınız pilavı yaparken bazı püf noktalarının bilinmesi, pilavın daha lezzetli olmasını sağlayacaktı. Bu püf noktaları şu şekilde sıralanabilir;

Kinoa pilavını sade bir şekilde yapabileceğiniz gibi sebzeli olarak da hazırlayabilirsiniz

Bunun için domates sosu, sarımsak, köz patlıcan, kapya ve yeşil biber gibi sebzeleri tercih edebilirsiniz

Kinoayı suda haşladıktan sonra sebzeleri ayrı bir tavada kavurun ve ardından suyunu süzdüğünüz kinoaları sebzelerin üzerine ekleyin. Bu sayede daha aromatik tada sahip bir pilav elde edebilirsiniz

Muhabir: Haber Merkezi