Kabak besin değeri yüksek olan ve insan sağlığı için oldukça önemli olan sebzeler arasında yer alır. Ülkemizde her ne kadar kızartması ve mücver versiyonu tercih edilse de aslında kabak yemeği, buharda kabak haşlama, salata ve fırında yapılan kabak tarifleri de oldukça sık tercih edilmektedir.


Özellikle sağlıklı beslenme adına kabak çorbası tarifini mutlaka denemelisiniz. Kabağın besin değerlerini koruduğu ve genel sağlık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu kabak çorbası tarifini sizler için kaleme aldık!

Kabak Çorbası Tarifinin Malzemeleri


Kabak; potasyum, fosfor, demir ve lif bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Kabak kullanımı ile yapılan birçok tarif, Türk mutfağının önemli lezzetlerini oluşturmaktadır. Özellikle annelerimizin yaptığı mücverin tadı bambaşka olur. Ancak kızartılarak yapılan kabak yemekleri ya da atıştırmalıkları, kabağın besin değerlerinin düşmesine neden oluyor. Aynı zamanda bolca yağın içerisinde kızartılan kabaklar, kalp ve damar sağlığının korunması için de pek uygun değildir. Bu nedenle kabak gibi sebzelerin buharda haşlanması ya da makul oranlarda yağ kullanımı ile fırında pişirilmesi gerekmektedir. Bu yazımızda sizlere, kabak çorbası tarifinin tüm detaylarını aktaracağız. Hem doyurucu hem de sağlıklı bir lezzet olan kabak çorbasını hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  •  2 adet orta boy kabak
  •  1 yemek kaşığı tereyağı
  •  2 tepeleme yemek kaşığı un
  •  1 yemek kaşığı zeytinyağı
  •  4 su bardağı sıcak su
  •  3 su bardağı süt
  •  3 – 4 dal dereotu
  •  1 çay kaşığı tuz
  •  1 çay kaşığı kara biber
  •  1 çay kaşığı kuru nane

Kabak çorbasının üzeri için gerekli olan malzemeler;

  •  1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  •  1 yemek kaşığı tereyağı

Kabak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?


İnsanların sağlığını koruyabilmesi için düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmesi gerekir. Özellikle sebze ağırlıklı beslenilmesi, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin temin edilmesine imkan sunar. Bunun yanı sıra az miktarda yağ kullanılması ve kızartma türlerinden uzak durulması da sağlık açısından oldukça önemlidir. Oldukça hafif bir içeriğe sahip olan kabak çorbasını yapmak için izlemeniz gereken adımları sizler için sırası ile aktarıyor;

  •  Kabak çorbası yapmak için ilk olarak uygun bir tencereye tereyağını ve zeytinyağını aktarın
  •  Üzerine unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
  •  Kavurduğunuz una bir çırpma teli yardımı ile hızlı hızlı karıştırarak sütü ilave edin
  •  Sütten sonra suyu ilave edin ve kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Kaynama başlayınca, güzelce yıkadığınız ve küp küp doğradığınız kabakları tencereye aktarın
  •  Kabaklar yumuşayana kadar pişirmeye devam edin
  •  Kabaklar yumuşayınca çorbanızı ocaktan alın ve blender yardımı ile pürüzsüz bir kıvam elde edin
  • İstenilen kıvam elde edildikten sonra çorbanıza baharatları ekleyin
  •  İnce ince doğradığınız dereotunu da kabak çorbasına ilave ettikten sonra tereyağında toz kırmızı biberi kızdırın servis ederken çorbanın üzerine ekleyin

Kabak Çorbasının Püf Noktaları


Oldukça kolay bir yapım aşamasına sahip olan kabak çorbasını yaparken, unun üzerine süt ilave ederken oldukça dikkatli olunması gerekir. Bu aşamada sürekli olarak karıştırma işlemine devam edilmelidir. Aksi halde unun topak topak olması kaçınılmaz olacaktır. Bu da çorbanın hem kıvamını hem de tadını bozacaktır. Aynı zamanda normal su kullanımı yerine kabak çorbasında et suyu ya da tavuk suyu kullanımını da tercih edebilirsiniz.

Muhabir: Emre Gürbüz