Patlıcanlı bulgur pilavı, sağlıklı ve doyurucu yemek seçenekleri arasında bulunur. Lezzetli olması sebebiyle birçok mutfakta sık sık pişen yemekler arasındadır. Geleneksel yemek tarifleri arasında yer alır ve bu sebeple de tarife uymak önemlidir. Kolay şekilde hazırlanabilmesi ve pratik özelliklerinin bulunması sebebi ile bu yemeği kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi Malzemeleri
Patlıcanlı bulgur pilavı için kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:
- 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1 veya 2 adet yeşil biber
- 2 su bardağı kadar bulgur
- 2 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 ya da 3 adet patlıcan
- 4 tatlı kaşığı tereyağı
- Bir tane büyük boy domates
- Yarım kuru soğan
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
Patlıcanlı bulgur pilavı tarifine başlamadan önce patlıcanların yıkanmasına ve tuzlu suda bekletilmesi ne öncelik verilmeli? Ardından soğanlar ince ince doğranır ve ardından yağ içerisinde kavrulur. Kavrulan soğanların içerisine domates ve biber eklenir. Diğer adımlar ise şu şekildedir:
- Soğan, domates ve biber kavrulup kenara alınır.
- Kızgın yağın içerisine patlıcanlar eklenir bir süre kızartılır ve kenara alınır.
- Kavrulan soğan, domates ve biberin üzerine istenir ise sarımsak eklenir. Ardından salça ilave edilerek karıştırılır.
- Salçanın üzerine isteğe bağlı olarak domates eklenebilir.
- Aromalar birbirine karışana kadar karıştırma işlemi devam edilir ve ardından bulgur ile su eklenir.
- Su yerine tavuk suyu tercih etmek, yemeğin daha lezzetli olmasını sağlar.
- Bütün malzemeler bir araya getirildikten sonra üzerine tuz ve istenilen baharatlar eklenir ve yaklaşık 15 dakika pişirmeye bırakılır.
- Kaynadıktan ve piştikten sonra 7 – 8 dakika kadar yemeğin dinlendirilmesi gerekir.

Patlıcanlı Bulgur Pilavının Püf Noktaları
Patlıcanlı bulgur pilavının püf noktaları vardır. Bu püf noktalara uyulduğu takdirde yemek eşsiz bir lezzet kazanır. Patlıcanlı bulgur pilavı yapmak isteyen kişilerin mutlaka patlıcanın acısını alması gerekir. Patlıcanların acısını almak içinse izlenmesi gereken adımlar vardır. Patlıcanlar önce yıkanmalı, ardından doğru anmalı ve tuzlu su içerisinde bekletilmelidir.
Patlıcan acı olduğu takdirde bulgur pilavının lezzeti düşer. Bu sebep ile de patlıcanlar mutlaka tuzlu su içerisinde bekletilmeli, durulanmalı ve yeniden yıkanmalıdır. Patlıcanların acısını almak önemli bir püf. Olmasına karşın bir diğer önemli faktör ise baharat kullanımıdır. Tarifin içerisinde ne zaman baharat ekleyeceğinizi doğru zamanda karar vermeniz gerekir. Baharatın planıyla karışa bilmesi için bulgurun ve patlıcanın baharatı emmesi önemlidir.
Patlıcanlı Bulgur Pilavının Yanına Ne Gider?
Patlıcanlı bulgur pilavı pişirdikten sonra yanına tamamlayıcı bir yemek arayanlar ızgara tavuk yapabilir. Pilavın yanına en çok yakışacak yemeklerden birisi tavuktur. Özellikle bulgur pilavının yoğun kıvamını destekleyecek olan beyaz et, patlıcanlı bulgur pilavının tadını daha çok ortaya çıkaracaktır. Pilavın yanında dilerseniz ızgara tavuk tercih edebilir ve yeşillik, yoğurt, turşu gibi yancılar ile de yemeğin lezzetini çeşitlendirebilirsiniz.
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Patlıcanlı bulgur pilavı ortalama 250 kaloridir. Kullanılan malzemelerin miktarı ya da porsiyon değiştiği takdirde kalorinin azalması ya da artması mümkündür. Ortalama bir porsiyon ve burada bahsedilen malzeme oranları için bir tabak patlıcanlı bulgur pilavı 200 ila 250 kalori arasında olacaktır.





