Pilav tüketimi toplumumuz tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Hemen hemen her sofrada yer alan pilavın farklı türleri bulunur. Bunlardan biri de bademli iç pilavdır.
Mardin yöresine ait olan bademli iç pilavın nasıl yapıldığını, hangi malzemelere ihtiyacınızın olduğunu ve bu yemeği yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalarının neler olduğunu sizler için bir araya getirdik.
BADEMLİ İÇ PİLAVA TARİFİNİN MALZEMELERİ
Pirinç tüketimi ülkemizde oldukça sık tercih edilmektedir. Hem et yemeklerinin yanına hem de sebze yemeklerinin yanına yapılan pirinç pilavı, her menünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Klasik pirinç pilavından sıkılanlar için bu yazımızda bademli iç pilavın nasıl yapılacağını kaleme aldık. Bademli iç pilav yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı badem
- 1 kahve fincanı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 silme tatlı kaşığı karabiber
- 1 silme tatlı kaşığı yenibahar
- 1 silme tatlı kaşığı tarçın
- 2 adet küp şeker
- Tuz
BADEMLİ İÇ PİLAV TARİFİ NASIL YAPILIR?
İlk kez bademli iç pilav deneyecek olanlar bu tarifin biraz zor hazırlanacağını düşünebilir. Ancak tüm malzemeleri hazırladıktan sonra sizler için sıraladığımız adımları takip ederek, pratik bir şekilde bademli iç pilavı hazırlayabilirsiniz. İşte bademli iç pilav yapmak için izlemeniz gereken o adımlar;
- İlk olarak kullanılacak olan pirinçlerin iki saat öncesinden sıcak su ile ıslatılması gerekir
- Bademleri haşlayın ve kabuklarını soyun
- Bademleri az miktarda zeytinyağında kavurun, kuş üzümlerini ise sıcak suda bekletin
- İki yemek kaşığı tereyağını tencereye alın ve yıkayıp, süzdüğünüz pirinçleri yağ eridikten sonra tencereye ilave edin
- Pirincin üzerine tuzu ve baharatları ekleyin, karıştırın. Ardından iki su bardağı su ilave edin ve kaynamaya bırakın
- Kuş üzümünün suyunu süzün ve pirince ekleyin
- Tencerenin altını kısın ve kaynaması için bekleyin
- Pirinçler suyu çektikten sonra bademleri üzerine ilave edin ve pilavı demlenmesi için bekletin
- Demlenen bademli iç pilav artık servis edilmeye hazır
BADEMLİ İÇ PİLAVIN PÜF NOKTALARI
Bademli iç pilav yapmaya başlamadan önce pirinçlerin ayıklanması ve suyun içerisinde bekletilmesi gerekir. Bunun için iki saatlik bir süre oldukça idealdir. Bu sayede pirincin içerisinde yer alan nişasta temizlenecektir. Pirinci kullanmaya başlamadan önce birkaç kez daha sudan geçirilmesi ve iyice süzülmesi gerekir. Bademler haşlandıktan sonra kabukları soyulmalıdır. Nitekim haşlamanın etkisi ile kabuklar oldukça kolay bir şekilde soyulacaktır. Bademli iç pilavı servis etmeden önce pirinç pilavında olduğu gibi on ila on beş dakika kadar demlenmesinin beklenmesi gerekir.
BADEMLİ İÇ PİLAVIN YANINA NE GİDER?
Akşam yemekleri için tercih edilebilecek bademli iç pilav, gelen konuklarınız için özenle hazırladığınız davet sofralarına da çok yakışacaktır. Bademli iç pilavdan önce ve bu pilav ile birlikte tüketilebilecek yemek alternatifleri arayanlar ise yemekte başlangıç olarak köz patlıcan çorbasını tercih edebilir. Bu sayede konuklarınıza unutamayacakları bir menü sunabilirsiniz. Bademli iç pilavın yanına ise bamya yemeği yapabilirsiniz. Bamya yemeğini tercih etmeyenler ise taze fasulye yemeği gibi zeytinyağlı bir çeşit yapabilir. Aynı zamanda bademli iç pilavın yanına fırında bütün tavuk yaparak da lezzeti ikiye katlamayı tercih edebilirsiniz. Salata olarak ise kereviz salatası ya da mevsim salatası masadaki yerini alabilir.





