Acı biber reçeli kulağa tuhaf gelse de deneye değer bir tariftir. Adından da anlaşılacağı üzere bu reçelin temel malzemesi acı biberdir. Şeker ve bal ile biberin acılığının kırıldığı bu tarif kendine has bir lezzet sunar. Deneyenlerin müptela olduğu acı biber reçeli az malzeme gereksinime sahiptir. Dolayısıyla ev ortamında bulunabilecek birkaç malzeme ile acı biber reçeli kolayca yapılabilir.

Acı biber reçeli yapmak için ihtiyaç duyulan malzemelerin listesi şu şekildedir:

  • 10 tane orta boy kırmızı acı biber
  • 8 tane orta boy kırmızı kapya biber
  • 1 yemek kaşığı bal
  • Yarım su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • Yarım limonun suyu

Acı Biber Reçeli Tarifi

Acı biber reçelinin yapılışı klasik reçel ile oldukça benzerlik taşır. Biberin yıkanıp temizlenmesi ve doğranmasının ardından kaynatılması gerekir. Ardından şeker ile bir araya getirilir. Acı biber reçelini daha önce yapmayan kişilerin sebze sayısını kısıtlı tutması tavsiye edilir. İlk deneme için 10 kırmızı biber yeterli olacaktır. Acı biberin yoğun olmasını isteyen kişiler 15 tane kullanabilir.

Acı biber reçelinin yapmak için şu adımları izlemeniz gerekir:

  • Kırmızı acı biberleri ve kırmızı kapya biberleri bol su kullanarak iyice yıkayın.
  • Yıkamış olduğunuz biberleri ikiye bölün. Ardından biberin içindeki çekirdekleri güzelce temizleyin.
  • Temizlediğiniz biberleri küp şeklinde doğrayın.
  • Geniş ve derin bir tencerenin içine doğramış olduğunuz biberleri ekleyin.
  • Biberlerin üzerine şekeri serpin. Ardından tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık olarak 2 ya da 3 saat kadar bekletin. Şeker bu şekilde kendi kendine sulanacaktır.
  • Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşe ayarlayın. Ölçülü bir şekilde su ekleyerek kaynatmaya başlayın.
  • Reçel kaynamaya başladıktan sonra içine 1 yemek kaşığı dolusu bal ekleyin.
  • Bal ekledikten sonra yarım limonun suyunu reçelin içine sıkın. Limon suyunu önceden sıktıktan sonra da ekleyebilirsiniz.
  • Bal ve limon suyu ekledikten sonra acı biber reçelinin özdeşleşmesini bekleyin. Yaklaşık 4 ya da 5 dakikalık bir süre yeterli olacaktır.
  • Önceden sterilize ettiğiniz cam kavanozların içine hazırlamış olduğunuz acı biber reçelini ekleyin. Kapağını kapatmadan önce reçelin ılınmasını bekleyin.
  • Reçel ılındıktan sonra kapağını hava almayacak derecede sıkıca kapatın.
  • Cam kavanozları ters çevirin. Oda sıcaklığında bekleterek soğumalarını sağlayın.
  • Acı biber reçelini yeteri kadar beklettikten sonra tüketebilirsiniz.

Acı Biber Reçeli Püf Noktaları

Acı biber reçeli yaparken biberin acılığı çok önemlidir. Yoğun bir acı biber tadı istenmiyorsa bunun için bir kabın içine su doldurulmalıdır. Ardından acı biberler bu suyun içinde bir süre bekletilmelidir. Yaklaşık 1 saat bekletilen biberlerin acısı azalacaktır. Sürenin ardından acı biberin suyu süzülmelidir.

Damak tadına bağlı olarak kırmızı cin biber kullanılabilir. Hangi mevsim olduğuna bağlı olarak kırmızı cin biber bulmak zor olabilir. Cin biber kullanmak isteyen kişiler yeşilini de reçele ilave edebilir. Bu durumda acı biber reçelinin rengi ve tadı farklılık gösterebilir.

Acı biber reçelinin zengin bir aromasını olması büyük bir önem taşır. Reçele yoğun bir aroma kazandıran şey kaynadıktan sonra eklenen bal ve limon suyudur.

Acı Biber Reçeli Hazırlama Süresi

Acı biber reçelinin malzemelerini hazırlamak 3 saat, pişirmek 25 dakika sürer.

Acı Biber Reçeli Tarifinden Kaç Kavanoz Çıkar?

Yukarıda verilen tariften 1 kavanoz acı biber reçeli çıkar.

 

Muhabir: Haber Merkezi