Hazır yufkadan domatesli gözleme yapmak için yufka başına gerekli malzemeler şunlardır:
- 2 adet domates (küçük boy)
- 1 adet biber
- 1 adet soğan (küçük boy)
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı kimyon
- Dilediğiniz kadar tuz
- Tavayı bolca yağlayacak kadar sıvıyağ ya da tereyağı
Hazır yufkadan domatesli gözleme yapmak için öncelikle yukarıda belirtilmiş olan sebzeleri küçük bir şekilde doğradıktan sonra baharatlar ve yağı ile birlikte pişirmek gerekir. Harç, yaklaşık olarak 15 dakika içerisinde pişecektir. Harç hazır hale geldikten sonra harcınızı yaptığınız tavada harç ile doldurmuş olduğunuz gözlemeyi pişirebilirsiniz.
HAZIR YUFKADAN DOMATESLİ GÖZLEME YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Hazır yufkadan domatesli gözleme yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:
- Domatesi Çok Küçük Doğramamak ve Doğrarken Ezmemek: Domates, en sulu sebzelerden bir tanesidir. Bu yüzden yufkalı tarifler gibi tariflerde domates kullanmak, hamurun ıslanıp kötü bir kıvam ve tat almasından ötürü risklidir. Bu riski en aza indirebilmek için domatesi çok küçük doğramamalı ve doğrarken de ezmemelisiniz.
- Kimyon Kullanmak: Kimyon, domatesli ve soğanlı gözleme gibi birçok gözleme tarifine en çok yakışan lezzettir. Bu yüzden kimyon kullanarak domatesli gözlemelerinizi leziz hale getirebilirsiniz. Çok baharatlı tatlardan hoşlanan biriyseniz tarifte yazan kimyon ölçüsünü biraz arttırabilirsiniz.
- Tereyağı Kullanmak: Domatesli gözleme de dahil olmak üzere herhangi bir gözleme yaparken tereyağı kullanmak, gözlemenizin yumuşacık olmasını sağlayacaktır. Tereyağını gözlemenin içinde değil, tavanızı yağlamak için kullanmanız gerekir.
HAZIR YUFKADAN GÖZLEME TARİFİ
Hazır yufka ile gözleme yapmak için birçok farklı tarifi kullanabilirsiniz. En çok beğenilen hazır yufkadan gözleme tarifleri başlıca şunlardır:
- Soğanlı Gözleme: Özellikle de Doğu bölgesinde meşhur olan soğanlı gözleme, ağır tatlardan hoşlanan kişilerin hoşuna gidecektir. Soğanlı gözleme için 2 adet küçük soğanı ya da 1 adet büyük soğanı küçük küçük doğramanız gerekir. Doğradığınız soğanı 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurmanız gerekir. Soğanlarınızın kavrulmaya başladığı esnada yarım yemek kaşığı domates salçası ve bir çay kaşığı biber salçası eklemelisiniz. Salça ve soğan iyice kavrulduktan sonra harca dilediğiniz kadar tuz ve kimyon ekleyerek harcınızı daha leziz hale getirebilirsiniz. Hazırladığınız harç biraz soğuduktan sonra yufkanın arasına koyarak gözlemenizi afiyetle tüketebilirsiniz.
- Peynirli Gözleme: Peynirli gözleme yapmak için en ideal malzeme aslında örgü peynirdir. Ancak, seçilen örgü peynirin çok tuzlu olmaması ve ısı ile eriyebilecek olması gerekir. Bunun için az tuzlu ve yumuşak örgü peynirlerini rendeleyebilirsiniz. Ortalama olarak bir yufka için yarım baş örgü peynir yeterli olacaktır. Örgü peynir harcı için yalnızca peynir değil, maydanoz da kullanmanız gerekir. Maydanozlar da küçük küçük doğranmış olmalıdır. Maydanozu ve peyniri yufkanın içine koyduktan sonra gözlemenizi tereyağı ile pişirmeniz gerekir.
HAZIR YUFKADAN GÖZLEME YAPILIR MI?
Hazır yufkadan gözleme elbette ki yapılabilir. Bazı insanlara göre hazır yufkadan gözleme yapmak, işin kolayına kaçmak olsa da durum böyle değildir. Hamur açmak, oldukça zor bir işlemdir ve muhtemelen açtığınız hamurlar asla gözleme inceliğinde olmayacaktır. Bu yüzden hazır yufkadan gözleme yapmak hem zorlanmanızı engeller hem de gözlemenizin çok daha leziz olmasını sağlar.
Gözlemenin yanına en çok yakışacak şey, elbette ki mercimek çorbasıdır. Doğru bir tarifle yapılmış mercimek çorbası ve gözleme, birbirlerine çok yakışırlar. Mercimek çorbası; soğanlı, peynirli ve domatesli gibi her türlü gözlemeye yakışır.





