Yaz meyvelerini kış aylarında kullanmanın en iyi yolu kurutmaktan geçer. Meyveleri kurutmak hem sağlıklı bir şekilde tüketmeyi hem saklamayı kolay hale getirir. Tatlılarda sıklıkla kullanılan ahududu en sık kurutulan meyvelerden biridir. Ahududu meyvesini kurutmanın birden fazla yöntemi vardır. Güneşte, fırında ya da elektrikli kurutucuyla ahududuyu kurutmak mümkündür.

Güneşte ahududu kurusu elde etmek için şu adımları izleyin:

  • Ahududuyu bahar ya da yaz mevsiminde satın alın. Eğer bahçeniz varsa kendiniz toplayabilirsiniz.
  • Ahududuyu sapından ve yaprağından temizleyin.
  • Meyvenin içinde böcek olma riskine karşı su dolu bir kapta bekletin. Ardından suyu süzün.
  • Güneş alan bir yere temiz bir bez serin. Ardından ahududu tanelerini teker teker bezin üzerine yerleştirin.
  • Ahududuları ara sıra kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
  • Ahududu kurusu oluştuktan sonra bir buzdolabı poşetine alın.
  • Buzdolabı poşetini bir buzlukta saklayın.

Fırında ahududu kurusu yapmak için izlemeniz gereken adımlar şöyledir:

  • Ahududuları sapından ayırıp iyice yıkayın.
  • Bir fırın tepsisinin içine yağlı kâğıt serin. Ahududuları bu kâğıdın üzerine koyun.
  • Ahududuları fırına gönderip kurumalarını bekleyin. Bu meyveler çabuk kuruduğu için uzun süre beklemeyin.
  • Fırın derecesini çok fazla yükseltmeyin. Aksi taktirde ahududular yanabilir.
  • Kuruyan ahududuların soğuması için bir kenara alın. Ardından şeffaf bir buzdolabı poşetinin içine alın.
  • Buzlukta kolay bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Ahududu Kurusu Yaparken Neye Dikkat Edilmelidir?

Ahududu kurusu yapmak kolay olsa da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Hassas bir meyve olan ahududuları kuruturken dikkat edilmezse ziyan olabilir. Ahududu kurusu yaparken göz önünde tutulması gereken önemli noktaları listesi şöyledir:

  • Ahududuları mutlaka bir süre suda bekletin. Ardından meyvelere hafifçe vurarak sularını salmasını sağlayın.
  • Ahududunun saplarını ve yapraklarını ayıklamayı unutmayın.
  • Kurutacağınız ahududuların arasında belirli mesafeler olmasına dikkat edin.
  • Kurutucu ya da fırında kurutacağınız ahududular için derecenin yüksek olmamasına özen gösterin. Örneğin kurutucunun derecesi 60’ı aşmamalıdır.
  • Ahududuları kuruturken mümkünse saat başı kontrol edin. Elektrikli kurutucularda ahududuların gereken kıvamı alması 3 – 4 saatken bu süre fırınlar için 5 – 6 saattir.
  • Ahududu kurusunu poşetlemeden önce soğumasını bekleyin.
  • Poşetlediğiniz ahududu kurusun buzlukta ya da karanlık bir noktada saklayabilirsiniz.

Ahududu Kurusu Nerede Kullanılır?

Ahududu kurusu geniş bir kullanım alanına sahiptir. Pasta, kek, puding ve çikolata gibi tatlılarda kullanılabilir. Bazı yemeklere aroma, renk ve koku vermesi amacıyla konur. Ahududu kurusundan çay yapılabilir. Alternatif tıp alanında kullanıldığı zamanlar da vardır.

Ahududu Kurusunun Faydaları Nelerdir?

Ahududu kurusu sindirimi kolaylaştırır. Bağışıklığı güçlendirdiği için hastalıklara kolay yakalanmanın önüne geçer. Günün erken saatlerinde tüketilen ahududu kurusu enerji miktarının gün boyunca yüksek olmasına katkıda bulunur. Antioksidan açısından zengin olan ahududu kurusu detoks yapmak amacıyla da kullanılabilir. Kilo vermek isteyen kişiler tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Cildi besleyen bir içeriğe sahiptir.

Ahududu Kurusunun Besin Değerleri Nedir?

Ahududu kurusu C ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Potasyum ve kalsiyum değerleri bakımından zengin olan meyvede aynı zamanda yüksek bir lif değeri vardır. Bir porsiyon ahududu kurusunun içinde yaklaşık olarak 52 kalori yer alır. Potasyum, magnezyum ve fosfor açısından da son derece yüksek değerleri bünyesinde barındırır.

 

Muhabir: Haber Merkezi