Acur dolmadan turşuya kadar geniş bir kullanım alanı olan bir sebzedir. Yaz aylarında tüketilen bu sebzeyi kurutarak yıl boyu lezzetinden yararlanmak mümkündür. Özellikle kış mevsiminde yapılan kuru dolmalarda acur kurusu sıklıkla kullanılır.

Acur kurusu yapmak için gereken malzemeler şunlardır:

  • 5 kilo acur (taze olmalıdır)
  • 1 kâse kaya tuzu
  • 5 litre su
  • Dolma oyacağı
  • İğne
  • Sırma ip

Acur kurusu için gereken malzemeleri olanların izlemesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Acurların baş kısmını kesin.
  • Acurların iç kısmını dolma oyacağı ile oyun. Sebzenin eğri olmamasına dikkat edin.
  • Tüm acurları oyduktan sonra iç kısımlarına kaya tuzu ekleyin. Bu sayede iyice erimiş olur.
  • Tuzlu su dolu bir kabın içine acurları ekleyip bekletin. Yaklaşık 1 saat bekledikten sonra acurların içine su çalkalayarak çıkarın.
  • Çuvaldızdan biraz küçük bir iğne yardımıyla tüm acurları teker teker ipe geçirin.
  • Balkonun güneş gören yüzüne acurların dizili olduğu ipi asın. Acurların kuruması için bekleyin.
  • Belirli bir süreden sonra kuruyan acurları ipten alın. Rutubetli olmayan bir yerde muhafaza edin.
  • Acur kurusunu yıl boyunca gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Kuru Acur Dolması Nasıl Yapılır?

Kış mevsiminin en lezzetli tariflerinden biri kuru dolmadır. Yazın kurutulan sebzelerle yapılan kuru dolma sofralara enfes bir tat katar. Kuru dolma çeşitleri arasında acur ile yapılan kendine has bir lezzete sahiptir.

Kuru acur dolması için gereken malzemeler şunlardır:

  • 50 tane kuru acur
  • 3,5 çay bardağı dolmalık pirinç
  • 2 tane kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • Nar ekşisi
  • Tuz
  • Nane
  • Karabiber
  • Kimyon

Kuru acur dolmasının yapımı şöyledir:

  • Acur kurularını bir su dolu derin bir tencerenin içine alın. Ardından 15 ile 20 dakika arasında yumuşak bir kıvam alana dek haşlayın.
  • Dolmalık pirinci yıkayın. Ardından yaklaşık 15 dakika boyunca suyun içinde bekletin.
  • Soğan ve sarımsakları ince bir biçimde doğramaya başlayın.
  • Diğer iç harç malzemelerini bir karıştırma kabının içine alın. Soğan ve sarımsağı da ekleyin. Ardından iyice karıştırın.
  • İç harcı acurların içine doldurun. Sebzenin yarısının dolu olması yeterlidir.
  • İçini doldurduğunuz acurların ağzını bohça gibi bükün.
  • Dolmanın sosu için bir tavada tereyağı eritin.
  • Salçaları ve sıcak suyu ekleyip pişirin.
  • Acurların üzerinde bu sosu gezdirin.
  • Dolmaların üzerine bir tabak koyun.
  • Pirinçler yumuşayana kadar dolmaları pişirin.
  • Dolmanın ilk sıcağını salmasını bekleyin.
  • Acur dolmasını sıcak bir şekilde servis edin.

Acur Kurusunun Faydaları Nelerdir?

Kuru acur hazmı kolaylaştırarak midenin rahatlamasını sağlar. İdrar yolunda oluşan iltihapların sökülmesinde etkili bir rol oynar. Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakları çalıştırır. Böbrekte yer alan kum ve taşı sökmeye yarar. Aynı zamanda böbrek sağlığını koruyarak bölgede meydana gelen ağrıları giderir. Gün içinde enerjiyi yükselterek zinde bir görünüm kazandırır. Tokluk hissi verir.

Acur Kurusu Zayıflatır Mı?

Acur kurusunun tek başına zayıflattığına dair herhangi bir veri yoktur. Sebzenin sindirim sistemine olan etkisi sayesinde kilo verme süreçlerinde kullanılması mümkündür.

Acur Kurusunun Besin Değerleri Nedir?

Yaklaşık 100 gram acur kurusunun içinde 23 kalori bulunur. Acur kurusunun içinde yüksek miktarda sodyum ve potasyum yer alır. Karbonhidrat ve şeker değerleri açısından da zengindir.

Muhabir: Zeynelabidin Budak