Yoğurt son derece düşük bir kalori değerine sahiptir. Bununla birlikte yoğurdun yapısı kalori değeri üzerinde etkilidir. Tam yağlı yoğurdun kalori değerleri şu şekilde listelenebilir:

  • 90 gramlık yarım kâse tam yağlı yoğurt 59 kalori,
  • 180 gramlık orta kâse tam yağlı yoğurt 119 kalori,
  • 200 mililitrelik bir su bardağı tam yağlı yoğurt 119 kalori,
  • 45 gramlık bir çorba kaşığı tam yağlı yoğurt 30 kalori,
  • 100 gramlık bir porsiyon tam yağlı yoğurt 66 kaloridir.

Süzme yoğurdun kalori değerleri şu şekildedir:

  • 45 gramlık yarım kâse süzme yoğurt 56 kalori,
  • 90 gramlık orta kâse süzme yoğurt 112 kalori,
  • 200 mililitrelik bir su bardağı süzme yoğurt 112 kalori,
  • 22,5 gramlık bir çorba kaşığı süzme yoğurt 28 kalori,
  • 100 gramlık bir porsiyon süzme yoğurt 124 kaloridir.

Diyet yoğurdun kalori değerleri aşağıdaki gibidir:

  • 100 gramlık yarım kâse diyet yoğurt 50 kalori,
  • 200 gramlık orta kâse diyet yoğurt 99 kalori,
  • 200 mililitrelik bir su bardağı diyet yoğurt 99 kalori,
  • 30 gramlık bir çorba kaşığı diyet yoğurt 15 kaloridir.

Yarım yağlı yoğurdun kalorisi şöyledir:

  • 100 gramlık yarım kâse yarım yağlı yoğurt 46 kalori,
  • 200 gramlık orta kâse yarım yağlı yoğurt 92 kalori,
  • 200 mililitrelik bir su bardağı yarım yağlı yoğurt 92 kalori,
  • 45 gramlık bir çorba kaşığı yarım yağlı yoğurt 21 kaloridir.

YOĞURTUN BESİN DEĞERİ NEDİR?

Yoğurt besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle günlük tüketimde sağlığa oldukça yararlıdır. Orta porsiyon yoğurdun besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • Kalori değeri 7,46 gram,
  • Protein değeri 5,5 gram,
  • Yağ değeri 5,2 gram,
  • Kolesterol değeri 20.8 miligram,
  • A vitamini değeri 158.4 IU,
  • C vitamini değeri 0.8 miligram,
  • Potasyum değeri 248 miligram,
  • Sodyum değeri 73.6 miligram,
  • Kalsiyum değeri 193.6 miligram,
  • Demir değeri 0.08 miligramdır.

YOĞURTUN FAYDALARI NELERDİR?

Yoğurdun temel özelliği kalsiyum açısından son derece zengin olmasıdır. Bu özelliği sayesinde kemik sağlığını korur. Aynı zamanda osteoporoz riskini hatırı sayılır bir derecede azaltır. Tokluk hissi yaşanmasına yardımcıdır. Yoğurdun diğer faydaları şöyledir:

  • Güçlü bir kemik yapısı kazandırır.
  • Bağırsak mikro biyomunu dengeler.
  • Yararlı mide bakterilerini besleyerek sindirimin iyileşmesini sağlar.
  • Şişkinliği giderir.
  • Gaz sorununu azaltır.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yarar.
  • Protein açısından zengindir.
  • Bağışıklığı güçlendirir.
  • İltihap sorununun azalmasında etkilidir.
  • Dişlere sağlıklı bir yapı kazandırır.
  • Cilde parlaklık verir.
  • Vajinal enfeksiyonların oluşmasını engeller.

YOĞURT NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

Yoğurdun tüketilme oranı diğer süt ürünlerinin ne kadar alındığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Süt ve peynir gibi süt ürünlerinin tüketilmediği durumlarda günde 3 ya da 4 kâse tüketilebilir. Diğer süt ürünleri dozunda alınıyorsa günde bir kâse yoğurt tüketimi yeterli olur. Gelişme çağındaki çocuklar için bu doz arttırılabilir.

YOĞURT ZAYIFLATIR MI?

Yoğurdun yağ yakma özelliği vardır. Bu nedenle kilo verme sürecinde tercih edilen bir besindir. Düşük kalorisi sayesinde diyetlere kolayca dahil edilebilir. Kilo verme sürecinde tüketilen yoğurdun diğer yararı bağırsak faaliyetlerini hızlandırmasıdır. Aynı zamanda boşaltım sistemi üzerinde de etkilidir. Kabızlık ve şişkinlik sorunlarını ortadan kaldırır. Yoğurt içine eklenen diğer besinler ile tüketilmeye uygundur. Diyet yaparken yoğurdun içine bir miktar acı pul biber, zerdeçal, zencefil ya da tarçın eklenerek tüketilebilir.

Muhabir: Haber Merkezi