Kuru bakliyatlar insan sağlığı açısından son derece yararlı olan içeriklere sahiplerdir. Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmeleri gerektiğini belirten uzmanlar, bitkisel proteinin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade ederler.

Kuru bakliyatların sofralardan eksik edilmemeleri gerektiği sık sık vurgulanırken bu ürünler ile ilgili bazı uyarılar da yapılır. Yapıları gereği böceklenmeye müsait olan bakliyatların doğru koşullarda saklanmaları, insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Peki, kuru bakliyatlar nasıl saklanmalı? İşte etkili saklama yöntemlerine dair ayrıntılar…

PLASTİK KAPLARDAN UZAK DURUN

Özellikle B vitamini açısından zengin olan bakliyatlar, beyin gelişimi başta olmak üzere vücudun pek çok sistemini doğrudan etkiler. Bu etki tamamen olumlu yönde olup, uzmanların açıklamalarına da sık sık konu olmaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bakliyatların doğru koşullarda saklanmaları gerektiğidir

.
Baklagiller özellikle yaz mevsiminde sıcaklıların artması ile birlikte böceklenebilir. Yapılan bazı hatalar ise bu süreci hızlandırabilir. Bu neden ile öncelikle bakliyatların saklanacakları kaplara doğru bir şekilde karar vermek gerekir.
Yapılan araştırmalara göre bakliyatların plastik kaplarda saklanmamaları gerekmektedir. Plastik kaplar hem içeriklerinde bulunan maddelerden ötürü hem de yapıları gereği böcekleri çekebilmektelerdir. Bu neden ile kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru bakliyatların cam kavanozlarda ve güneş görmeyen, serin yerlerde saklanmaları önerilir.

KURU BAKLİYATLAR İÇİN SAKLAMA SEÇENEKLERİ


Kuru bakliyatlardan tam verim alabilmek ve uzun süreli tüketimi sağlayabilmek adına bu ürünlerin saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir.
Böcekleri bakliyatlardan uzak tutabilmek adına alınabilecek bazı önlemler şu şekilde sıralanabilir:

 Bez torbalardan destek alın.

  •  Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi bakliyatlar derin dondurucuda saklanabilir. Bu besinleri hafif haşlayarak veyahut da doğrudan buzluklarda saklayabilirsiniz.
  •  Bez torbaların/ cam kavanozların içlerine defne yaprağı koyun.
  •  Pirinç ve bulgur gibi bakliyatlar hemen nemlenebilir. Bu da hem küfe hem de böceklenmeye sebep olur. Bunun için bu tip besinlerin içlerine tuz ekleyerek saklamanız gerekir (1 kiloya 1 yemek kaşığı).
    • Su ile temas etmeyen dolaplarda saklayın.
    • Güneş görmeyen, serin ortamları tercih edin.

Muhabir: Haber Merkezi