C vitamini deposu olan mandalina, pek çok açıdan sağlığa faydası olan bir meyvedir. Bu meyve hakkında en ayrıntılı bilgiler için sizi bu yazıya davet ediyoruz; mandalinanın kalorsi, besin değerleri, faydaları ve olası zararları için buyurun yazının devamına!
Mandalina Kaç Kaloridir?
Mandalinanın 100 gramı 53 kaloridir.
Mandalinanın Besin Değerleri
Mandalinanın 100 gram için besin değerleri şöyle verilmiştir:
- Karbonhidrat: 13,34 gram
- Lif: 1,8 gram
- Protein: 0,81 gram
- Yağ: 0,31 gram
- C Vitamini: 63 miligram
- Potasyum: 283 miligram
- Kalsiyum: 57 miligram
- Magnezyum: 16 miligram
- Demir: 0,2 miligram

Mandalina Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
- Yüksek C vitamini içeriği sayesinde mandalina, bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlara karşı direnci artırır.
- Mandalina, lif içeriği ve antioksidanlar sayesinde kolesterol seviyelerini düzenler ve kalp sağlığını destekler.
- A vitamini içeriği, göz sağlığını destekler görme yeteneğini iyileştirir.
- Mandalina, C vitamini ve antioksidanlar içerdiği için cilt sağlığını iyileştirerek çeşitli cilt sorunlarına karşı koruyucudur.
- Mandalinadaki antioksidanlar, vücuttaki iltihaplanma ile mücadele ederek romatoid artrit gibi iltihaplı durumlar için faydalıdır.
- Mandalina, lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi sorunlara karşı yardımcı olur.
- Düşük kalorili olması ve lif içermesi nedeni ile mandalina, kilo kontrolü sağlar.
Mandalinanın Olası Zararları
Fazla mandalina tüketmek beklediğinizden daha zararlı olabilir. Hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara, özellikle ciltte kızarma ve döküntülere neden olabilir. Ayrıca içeriğindeki fruktoz şekeri nedeni ile diyabet sorunu olanlarda kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle günlük olarak 2 taneden fazla mandalina tüketmekten kaçının.
Mandalina, C vitamini açısından zengin olsa da, fazlası vücutta depolanmaz ve atılır. Bu nedenle yüksek miktarlarda tüketilen mandalinanın, daha az miktarlarda tüketilen mandalinanın sağladığı vitamin miktarından farkı yoktur. Mandalina tüketirken porsiyon kontrolü yaparak sağlığınızı koruyun. Mandalina tüketirken çekirdeklerini mutlaka çıkarın. Çünkü çekirdekler, apandisit organının tıkanmasına neden olabilmektedir.
Mandalinanın İçeriğinde Yer Alan Vitamin ve Mineraller
Vitaminler:
- C vitamini
- A vitamini
- B vitaminleri
- Mineraller:
- Potasyum
- Kalsiyum
- Magnezyum
- Demir

Mandalina Hakkında İlginç Bilgiler
- Mandalina, doğum yeri olarak Asya, özellikle Çin'i gösterir.
- Yaşlı bir mandalina ağacı, 5 metreye kadar büyüyebilir.
- Modern dünyada yaklaşık 50 farklı mandalina çeşidi yetiştirilmektedir.
- Bazı mandalina ağaçları, çekirdeksiz çeşitler olup yalnızca sürgünler ile çoğaltılabilir.
- Bir mandalina ağacından mevsiminde 5000-7000'e kadar meyve toplanabilir.
- Bilim adamları, mandalinaların aromasının; stresi hafifletmeye, ruh halini iyileştirmeye, canlandırmaya ve ilham vermeye yardımcı olduğunu belirtmektedir.
- Mandalinaların uzun süre saklanabilmesi için üzerleri balmumu ile kaplanabilir.

- Amerika Birleşik Devletleri'nde bilim adamları, mandalina kabuğunda kanser önleyici bir madde olan salvestrol Q40'ı keşfetmiştir.
- En kaliteli mandalinalar genelde boyutlarına göre ağırlardır.
- Olgun bir mandalina, çeşide bağlı olarak sarı-turuncu ya da koyu turuncu renge sahiptir.
- Mandalina toplarken, meyvenin çürümemesi için makas ile kesilmesi önerilir.
- Mandalina ağacı her zaman yeşil kalır.
- Mandalinanın tam olgunlaşması, çeşide ve yetişme koşullarına bağlı olarak 6 ile 8 ay sürebilir.
- Mandalina, tüm narenciye bitkileri arasında soğuğa en dayanıklı olanıdır.
- Portakal ile çaprazlanan mandalinaya "tangora" denir.
- Mandalina ve limonun melezine "sitrandarin" denir.
- Mandalina yağı, selülit önleyici olarak kullanılır.
- Mandalina alerjen bir meyvedir ve narenciye alerjisi olanlar tarafından tüketilmemelidir.
- Dünya narenciye üretiminde mandalina, portakaldan sonra ikinci sırada yer alır.
- Mandalina, Avrupa'ya yaklaşık iki yüz yıl önce ulaşmıştır.





