Nar meyvesinin anavatanı Ortadoğu ve Kafkasya’dır. Ülkemizde de bolca yetişen nar genel olarak tropikal ve subtropik iklim kuşağında en verimli hali ile yetişir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan nar, enfeksiyonlara karşı da oldukça etkilidir.

Düzenli olarak tüketilen narın kansere ve kalp hastalıklarına karşı önleyici olduğu bilinmektedir. Nar, kabukları soyulduktan sonra ayıklanarak tüketilebildiği gibi yoğurdun içerisine katılarak da tüketilebilir. Aynı zamanda birçok tatlı ve pasta çeşidinin içerisinde de nar yer almaktadır. Özellikle aşurenin içerisine nar ilave edilmesi, yapılan tatlının da enfes bir tada sahip olmasını sağlar. Nar suyunun içilmesi ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine oldukça etkilidir.

Narın Faydaları Nelerdir?

Narın içerisinde yer alan polifenoller, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlara karşı korumaktadır. Kan basıncının dengelenmesini ve kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan narın bilinen diğer faydaları ise şunlardır;

  • Kolesterol seviyelerini dengeler
  • Antioksidan açısından yüksek değerlere sahip olan nar, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar
  • Göz sağlığını ve görme yetisinin korunmasını sağlar
  • Cildi beseler ve cildin daha genç bir görünüme sahip olmasını sağlar
  • Hafızanın gelişmesini sağlar
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesine etki eder
  • PSA seviyesini kontrol altında tutar ve idrar yolu rahatsızlıklarının meydana gelmesini engeller
  • Artrit semptomları azaltmaya yardımcı olur
  • Hormonal dengenin sağlanmasına yardımcı olur
  • Enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun direncini arttırır
  • Ağız ve diş sağlığının korunmasın sağlar

Nar Suyunun Faydaları Nelerdir?

Narın meyve formunun yanı sıra suyu da çok sık olarak tüketilmektedir. Taze sıkılmış nar suyu tüketmenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlayarak, kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini düşürür
  • Kan basıncını dengeler
  • Kötü kolesterolü düşürür
  • Kan şekerini düşürür
  • A vitamini ile görme yetisini destekler
  • Hücre yenilenmesini ve yeni hücre oluşmasına katkı sağlar
  • Kolajen ve elastin üretiminde yer alan hücrelerin korunmasını sağlar
  • Cildin erken yaşlanmasının önüne geçer

Narın İçerisindeki Vitamin ve Mineraller

Nar meyvesinin sahip olduğu vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanabilir;

  • C vitamini
  • A vitamini
  • E vitamini
  • K vitamini
  • B1 vitamini
  • B3 vitamini
  • B6 vitamini
  • Folat
  • Beta karoten
  • Potasyum
  • Fosfor
  • Kalsiyum
  • Demir
  • Magnezyum
  • Çinko

Bunların yanı sıra 100 gram narın sahip olduğu enerji değerleri ise şu şekildedir;

  • Kalori, 83 kcal
  • Karbonhidrat, 19 gram
  • Şeker, 13 gram

Narın Zararları Nelerdir?

Narın sahip olduğu zararların başında alerjik reaksiyonlar yer alır. Kişilerin nara karşı alerjisinin olması halinde; nar, nar suyu, nar çayı, nar ekşisi ya da nar yaprağından elde edilen herhangi bir şeyi tüketmemeye özen göstermesi gerekir. Öte yandan narda şeker oranının yüksek olması, şeker hastaları için bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle diyabet hastalarının nar tüketimini kontrollü bir şekilde gerçekleştirmesi gerekir. Hatta tüketimden önce bu kişilerin doktorlarına danışmasında da fayda olacaktır.
Nar tüketimine dikkat etmesi gereken bir diğer grup ise hamilelerdir. Anne adaylarının nar tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Nitekim nar tüketimi, rahim kasılmalarına neden olabilir. bu nedenle riskli bir gebelik sürecinde olan kadınların, gebeliğin ilk üç aylık döneminde nar tüketmemesi gerekir.

Muhabir: Haber Merkezi