Gadidae familyasına ait olan mezgit, balık severler tarafından sıklıkla tüketilmektedir. Ülkemizdeki tüm denizlerde görülebilen mezgit, genel olarak şubat ve mayıs aylarında ürer. Ancak bu süreç bölgesel olarak değişiklik göstermektedir. Küçük balıkları avlamak için denizin yüzeyine çıkan mezgitlerin boyları 20 cm ile 40 cm arasında değişkenlik göstermektedir.

Oldukça lezzetli bir ete sahip olan mezgit, Türk damak tadına uygun olması nedeni ile en çok tüketilen balıklar arasında yer alır. Balık tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeni ile uzmanlar, haftada en az iki kez balık tüketilmesini önermektedir. Bu yazımızda sizlere mezgit balığının nasıl temizlenmesi gerektiğini ve en lezzetli şekilde nasıl pişirilebileceğini aktaracağız.

Mezgit Nasıl Temizlenmelidir?

Balık yapmak önce ilk olarak iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Birçok balığı satın aldığı yere temizletmeyi tercih etse de bazıları bu temizlikten tam olarak emin olamadığı için balığı kendi temizlemeyi tercih etmektedir. Mezgit temizliği yaparken izlenmesi gereken adımlar şunlardır;

  • İlk olarak bir bıçak yarımı ile mezgit balığının üzerindeki pullar kazınmalıdır
  • Ardından solungaçların birleşme yerleri bıçakla dikkatli ve güzel bir şekilde kesilmelidir
  • Mezgit balığının karnı bıçak ile ikiye ayrılmalı ve iç organların tamamen çıkartılması gerekmektedir
  • Bu aşamada kılçığın ve kafanın tek parça halinde çıkartılmasına özen gösterin
  • Bıçak yardımı ile üst filetosunu çıkartın
  • Balığın iç ve dış kısmının kanlardan tamamen arınması için bol su ile durulayın. Balığın kanlı kalması halinde pişirildiğinde acı bir tada sahip olmasına neden olacaktır
  • Pişirme işlemine geçmeden önce balığın tadının daha lezzetli olması için yirmi dakika kadar buzdolabında muhafaza edin

Tavada Mezgit Nasıl Pişirilir?

Mezgit pişirmek için tava ya da ızgara usulü tercih edilebilir. İlk olarak tavada mezgit balığının nasıl hazırlanacağına değinelim;

  • İlk olarak buzdolabında dinlendirilen balıkların tuz ile ovalanması gerekir
  • Ardından bir kabın içerisine buğday unu ile mısır ununun karıştırılması gerekir
  • Tuz ile ovalanan balıkların arkası ve önü tam olarak una bulanır
  • Una bulanan balıklar, uygun bir tavanın içerisinde ayçiçek yağına bırakılır
  • Önlü arkalı olarak kızartılan balıkların fazla yağının alınması için ilk olarak kağıt havlu üzerinde bekletilmesi ve ardından sıcak sıcak servis edilmesi gerekir

Izgarada Mezgit Nasıl Pişirilir?

Tava yerine ızgara usulü mezgit yapmak isteyenler ilk olarak sos hazırlığını yapmalıdır. Sos için uygun bir kabın içerisine karabiber, tuz, taze kekik yaprağı ve zeytinyağı eklenmelidir. Hazırlanan marine sosuna temizlenen balıklar yerleştirilir ve ortalama olarak yirmi dakika bekletilir.

Bekleme süresinin ardından balıklar ızgara teline alınır ve beş dakika boyunca önlü arkalı olacak şekilde pişirilir. Bu aşamada balığın lezzetini arttırmak için bir fırça yardımı ile tereyağı sürülmesi de tercih edilebilir.

Fırında Mezgit Nasıl Pişirilir?

Lezzetli bir mezgit yemenin diğer bir yolu ise balıkların fırında pişirilmesidir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar şunlardır;

  • İlk olarak fırında mezgit yapmak için balığın filetosunun çıkartılması gerektiğini belirtelim
  • Kullanılacak fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve üzerine ince ince dilimlenmiş olan limonlar yerleştirilir
  • Limon dilimlerinin üzerine balıklar yerleştirilir
  • Balıkların üzerine tuz, karabiber ve zeytinyağı gezdirilir
  • Tepsinin içerisine bir adet defne yaprağı eklenir ve önceden 200 derece ısıtılan fırında ortalama olarak on beş dakika pişirildikten sonra servis edilebilir

Muhabir: Haber Merkezi