Reklamı Kapat

Giresun’un meşhur 14 yemeği

Giresun, Karadeniz Bölgesi’ne mensup, şahane bir coğrafyada bulunan şehrimizdir. Karadeniz'in taze sebzeleri, deniz ürünleri ve baharatları ile hazırlanan yemekler, Giresun'un gastronomik kimliğini oluşturur. Giresun’un kimliğini yansıtan yemekleri, sizler için derledik.

Giresun’un meşhur 14 yemeği
Giresun’un meşhur 14 yemeği
Haber albümü için resme tıklayın

Giresun'un mutfağı, sağlıklı ve doyurucu yemekler sunar. Giresun mutfağı, köy kahvaltılarından etli yemeklere kadar geniş bir yelpazede lezzetleri içinde barındırır. Bu yazıda, Giresun ilinin öne çıkan birbirinden meşhur yemeklerini sizlere tanıtacağız.

Karalahana Çorbası

Giresun'un akşam sofralarının vazgeçilmezi olan karalahana çorbası, içerisinde barındırdığı sağlıklı malzemeler ile bilinen bir çorbadır. Karalahana, soğan, fasulye, mısır ve tereyağı ile hazırlanan bu çorba, yaklaşık bir saat içerisinde sofraya servis edilmeye hazır hale gelir. Karalahana çorbası, besleyici ve doyurucu bir alternatiftir.

Giresun’un meşhur 14 yemeği

Tel Kadayıf

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden tel kadayıf, Giresun'a ait bir tat olarak öne çıkar. Şerbet, Antep fıstığı ve yufka ile hazırlanan tel kadayıf, özellikle bayram günlerinde tercih edilen nefis bir tatlıdır. Tel kadayıf, ceviz ile birlikte de servis edilebilir.

Karalahana Sarması

Giresun'un akşam yemeklerinde karalahana sarmasına sıkça rastlanır. Karalahana salatası, limon ve baharatlar kullanılarak servis edilir. Ortalama olarak 1.5 saat içinde lezzetli sarmalar sofrada yerini alır.

Hamsili Pilav

Doğu Karadeniz mutfağının özel lezzetlerinden olan hamsili pilav, Giresun'da da yöresel bir tat olarak sunulur. Temizlenmiş hamsilerin pirinçli harç ile doldurulması ile hazırlanan hamsili pilav, Giresun'un en meşhur yemeklerindendir. Özellikle deniz ürünleri sevenlerin favorisidir.

Görele Pidesi

Karadeniz'in vazgeçilmez yemeklerinden biri olan pide, Giresun'da Görele pidesi adı ile bilinir. Yumurtalı ve kavurmalı olarak hazırlanan pide, tereyağı ve çeşitli peynirler ile sunulur. Görele pidesi, Giresun’da genelde sabah kahvaltılarında tercih edilir.

Isırgan Otu Çorbası

Yerli halkın sıkça tercih ettiği ısırgan çorbası, sarımsak ve nane ile zenginleştirilir. Yarım saat içerisinde hazırlanabilen bu çorba, özellikle kış aylarında sıcak bir seçenektir. Isırgan otu çorbası, Giresun'un sevilen lezzetlerinden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip olan bu çorba, doğal antibiyotikler ile doludur.

Yağlaş

Doğu Karadeniz'in sabah ritüellerinden biri olan yağlaş; peynir, tereyağı, mısır unu ve su ile hazırlanır. Yaklaşık 30 dakika içinde servise hazır hale gelen yağlaş, kahvaltı sofraları için vazgeçilmez bir seçenektir.

Mendek Çorbası

Baldıran otu ile hazırlanan mendek çorbası, içerdiği besin değeri ile sağlıklı bir tercihtir. Mendek, soğan, pirinç, kuru fasulye, et suyu ve mısır unu ile hazırlanan mendek çorbası, çeşitli baharatlar ile lezzetlendirilerek servis edilir.

Darı Unu Helvası

Giresun mutfağının tatlılarından olan darı unu helvası, mısır unu ve buğday ile hazırlanır. Fındık ve Hindistan cevizi eklenerek zenginleştirilen helva, oldukça lezizdir.

Mısır Ekmeği

Giresun'un en sevilen ekmek çeşidi olan mısır ekmeği, yaylalarda ve köylerde sıkça tüketilir. Beyaz peynir, tulum peyniri, küp peynir ve çökelek gibi peynir çeşitleri ile birlikte sunulur.

Yumurtalı Fasulye Kızartması

Giresun mutfağında sıkça yapılan sebze kızartmalarından biri olan yumurtalı fasulye kızartması; sakarca, galdirik, pezik gibi sebzeler ile hazırlanır.

Giresun’un meşhur 14 yemeği

Fındıklı Yufka Tatlısı

Yufka, fındık ve süt ile hazırlanan bu tatlı, şerbet ile birleştirilerek sunulur. Yöre halkı, misafir ağırlarken bu tatlıyı sıkça hazırlamaktadır.

Acılı Fındık Ezmesi

Fındık, beyaz peynir ve baharatlar ile hazırlanan acılı fındık ezmesi, yemeklerin yanında garnitür olarak sunulur. Şekil verildikten sonra sofralarda yerini alır.

Fasulye Diblesi

Fasulye diblesi; taze fasulye, pirinç ve domates ile hazırlanan özel bir yemektir. Bu yörede sıkça tüketilen bir yemektir. Zengin malzeme içeriği ile besleyici bir öğündür.

08 Mar 2024 - 14:01 - Aile & Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Milli Gazete Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Milli Gazete hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Milli Gazete editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Milli Gazete değil haberi geçen ajanstır.

01

Paşa - Pancar diblesi sakarca kavurması çileklik çorbası giresun yağlısı pide giresun tava yemeği

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 09 Mart 15:10

Şehir Markaları

Siz de şehir markaları arasındaki yerinizi mutlaka alın...

+90 (212) 697 10 00
Reklam bilgi