Kahramanmaraş ilimiz, çeşitli yemekleri ile damaklarda iz bırakan lezzetler sunmaktadır. Bu yazıda, Kahramanmaraş ilimizin birbirinden lezzetli 15 yemeğini derledik. İlimize ait bu 15 yemeği, gelin birlikte inceleyelim.
Maraş Tava
Kahramanmaraş'ın en sevilen yemeklerinden biri olan Maraş tava; patlıcan, soğan, domates ve kırmızı et kullanılarak hazırlanır. Bu malzemeler bir arada kavrularak Maraş tava hazırlanır. Maraş tava, yörenin en sevilen lezzetlerinden biridir. Maraş tava, genelde ayran ve lavaş ile birlikte servis edilir.
Maraş Köftesi
Dilimlenmiş domates, patlıcan ve biberin uzun şişlere geçirilmesiyle hazırlanan Maraş Köftesi, genelde kuş üzümlü pilav eşliğinde servis edilir. Maraş köftesi, Kahramanmaraş sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biridir.
Yoğurtlu Dövme Çorbası
Bu nefis çorba, özellikle yaz aylarında da tercih edilen bir lezzettir. Bu çorba hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilmektedir. Bu nedenle yazın ferahlatıcı bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Buğday ve nohudun bir araya geldiği bu çorba, oldukça doyurucu ve sağlıklıdır.
Terbiyeli Paça Çorbası
Bol etli ve acılı bir çorba olan terbiyeli paça çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde sıcaklığı ile iç ısıtır. İsteğe bağlı olarak sumak eklenebilmektedir.
Patlıcanlı Ekşili Çorba
Sabah öğünlerinde sıkça tercih edilen bu çorba, patlıcanın yanı sıra pancar ve soğukluk, yani semiz otu ile hazırlanır. Sumak ya da limon suyu ilave edilerek servis edilir.
Ciğerli Bulgur Pilavı
Tereyağında kavrulan bulgur pilavı, kavrulmuş ciğer ile birleşerek muazzam bir lezzet sunar. Ciğerli bulgur pilavı, yöre halkının en sevdiği lezzetler arasında yer alır.
Acem Pilavı
Pirinç pilavı ile hazırlanan acem pilavında; fıstık, et, kuş üzümü ve havuç bulunur. Farklı malzemelerin uyumu ile ortaya çıkan bu lezzet, Kahramanmaraş mutfağının özgün tatlarından biridir.
Eli Böğründe
Eli böründe, kuzu eti kullanılarak hazırlanan bir lezzettir. Bu yemek; közlenmiş domates, kızarmış patates ve biber ile birlikte servis edilir. Bu lezzetli kebap çeşidi, Kahramanmaraşlıların özel yemeklerinden biridir.
Sömelek Köftesi ve Havuçlu Pilav
Minik porsiyonlar halinde hazırlanan sömelek köftesi, sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulur. Genelde havuçlu pilav ile eşliğinde sunulan bu yemek, akşam yemeklerinde tercih edilir.
Kalili Köfte
Kalili köfte, içerisinde ceviz büyüklüğünde bulgurlardan oluşan bir köftedir. Bu köfteler, tarhana çorbasının içine eklenerek servis edilir, bu da yemeğe farklı bir lezzet katmaktadır. Kalili, Kahramanmaraş’ta “sincap” anlamına gelmektedir.
Pazı Sarması
Zeytinyağlı yaprak sarmadan farklı olarak pazı ile hazırlanan ince sarmalar, Maraş sofralarında sıkça yer alır. Lezzetli iç harcı ve özen ile sarılarak hazırlanan pazı sarmaları, görselliği ile de dikkat çeker.
Maraş Usulü Tarhana Çorbası
Tarhana çorbasının farklı bir versiyonu olan Maraş usulü tarhana çorbası, nohut ve şalgam ile hazırlanan bir çorbadır. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir.
Maraş Çöreği
Maraş çöreği, tuzlu bir hamur işidir. Çörek otu, susam ve un ile hazırlanan bir yiyecektir. Genel olarak çay sohbetlerine eşlik eden bu çörek, Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden biridir.
Maraş Dondurması
Maraş denildiğinde akla ilk gelen tatlı olan Maraş Dondurması, oldukça popüler bir lezzettir. Sakız gibi uzayan dokusu ve gerçek süt tadı ile yöresel bir lezzettir.
Çullama
Bastık ile hazırlanan Kahramanmaraş'ın yöresel tatlılarından biri olan çullama, içerisine fıstık ya da fındık eklenerek hazırlanır. Kızartılıp şerbete batırılan bu tatlı, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezidir.





