Kahramanmaraş ilimiz, çeşitli yemekleri ile damaklarda iz bırakan lezzetler sunmaktadır. Bu yazıda, Kahramanmaraş ilimizin birbirinden lezzetli 15 yemeğini derledik. İlimize ait bu 15 yemeği, gelin birlikte inceleyelim.

Maraş Tava

Kahramanmaraş'ın en sevilen yemeklerinden biri olan Maraş tava; patlıcan, soğan, domates ve kırmızı et kullanılarak hazırlanır. Bu malzemeler bir arada kavrularak Maraş tava hazırlanır. Maraş tava, yörenin en sevilen lezzetlerinden biridir. Maraş tava, genelde ayran ve lavaş ile birlikte servis edilir.

Maraş Köftesi

Dilimlenmiş domates, patlıcan ve biberin uzun şişlere geçirilmesiyle hazırlanan Maraş Köftesi, genelde kuş üzümlü pilav eşliğinde servis edilir. Maraş köftesi, Kahramanmaraş sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biridir.

Yoğurtlu Dövme Çorbası

Bu nefis çorba, özellikle yaz aylarında da tercih edilen bir lezzettir. Bu çorba hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilmektedir. Bu nedenle yazın ferahlatıcı bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Buğday ve nohudun bir araya geldiği bu çorba, oldukça doyurucu ve sağlıklıdır.

Terbiyeli Paça Çorbası

Bol etli ve acılı bir çorba olan terbiyeli paça çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde sıcaklığı ile iç ısıtır. İsteğe bağlı olarak sumak eklenebilmektedir.

Patlıcanlı Ekşili Çorba

Sabah öğünlerinde sıkça tercih edilen bu çorba, patlıcanın yanı sıra pancar ve soğukluk, yani semiz otu ile hazırlanır. Sumak ya da limon suyu ilave edilerek servis edilir.

Ciğerli Bulgur Pilavı

Tereyağında kavrulan bulgur pilavı, kavrulmuş ciğer ile birleşerek muazzam bir lezzet sunar. Ciğerli bulgur pilavı, yöre halkının en sevdiği lezzetler arasında yer alır.

Acem Pilavı

Pirinç pilavı ile hazırlanan acem pilavında; fıstık, et, kuş üzümü ve havuç bulunur. Farklı malzemelerin uyumu ile ortaya çıkan bu lezzet, Kahramanmaraş mutfağının özgün tatlarından biridir.

Eli Böğründe

Eli böründe, kuzu eti kullanılarak hazırlanan bir lezzettir. Bu yemek; közlenmiş domates, kızarmış patates ve biber ile birlikte servis edilir. Bu lezzetli kebap çeşidi, Kahramanmaraşlıların özel yemeklerinden biridir.

Sömelek Köftesi ve Havuçlu Pilav

Minik porsiyonlar halinde hazırlanan sömelek köftesi, sarımsaklı yoğurt ile birlikte sunulur. Genelde havuçlu pilav ile eşliğinde sunulan bu yemek, akşam yemeklerinde tercih edilir.

Kalili Köfte

Kalili köfte, içerisinde ceviz büyüklüğünde bulgurlardan oluşan bir köftedir. Bu köfteler, tarhana çorbasının içine eklenerek servis edilir, bu da yemeğe farklı bir lezzet katmaktadır. Kalili, Kahramanmaraş’ta “sincap” anlamına gelmektedir.

Pazı Sarması

Zeytinyağlı yaprak sarmadan farklı olarak pazı ile hazırlanan ince sarmalar, Maraş sofralarında sıkça yer alır. Lezzetli iç harcı ve özen ile sarılarak hazırlanan pazı sarmaları, görselliği ile de dikkat çeker.

Maraş Usulü Tarhana Çorbası

Tarhana çorbasının farklı bir versiyonu olan Maraş usulü tarhana çorbası, nohut ve şalgam ile hazırlanan bir çorbadır. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir.

Maraş Çöreği

Maraş çöreği, tuzlu bir hamur işidir. Çörek otu, susam ve un ile hazırlanan bir yiyecektir. Genel olarak çay sohbetlerine eşlik eden bu çörek, Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden biridir.

Maraş Dondurması

Maraş denildiğinde akla ilk gelen tatlı olan Maraş Dondurması, oldukça popüler bir lezzettir. Sakız gibi uzayan dokusu ve gerçek süt tadı ile yöresel bir lezzettir.

Çullama

Bastık ile hazırlanan Kahramanmaraş'ın yöresel tatlılarından biri olan çullama, içerisine fıstık ya da fındık eklenerek hazırlanır. Kızartılıp şerbete batırılan bu tatlı, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezidir.

Muhabir: Haber Merkezi