Türkiye'nin yıllardır kanayan yarası haline gelen üniversite öğrencisi Gülistan Doku dosyasında tansiyon tavan yaptı. Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada elde edilen yeni teknik deliller, kamu gücünün nasıl kötüye kullanıldığını gözler önüne serdi. Dijital materyallerden çıkan mesajlar ve fotoğraflar adliye koridorlarını hareketlendirdi.
Dijitalden Çıkan Kirli İlişki Ağı
Soruşturmanın seyrini değiştiren kriz, daha önce tutuklanan eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in dijital materyallerinde yapılan detaylı incelemelerle gün yüzüne çıktı. Savcılık, Sonel ile ihraç edilen eski polis memuru Gökhan Ertok arasındaki yazışmalarda kanunsuz bir ilişki ağının izini buldu.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, incelemelerde kamu gücünün kötüye kullanıldığı tespit edilerek, TCK kapsamındaki muhtelif suçlara temas eden "tesadüfi delil" niteliğinde fotoğraf, yazışma ve somut olgulara ulaşıldığı kaydedildi.
Yoğun Güvenlik Önlemleri Altında Sevk
Elde edilen şok verilerin ardından ekipler hemen harekete geçti. 23 Temmuz'da Ankara'da düzenlenen eş zamanlı operasyonla şüpheliler E.E. ve S.K. gözaltına alındı.
Zaten cezaevinde tutuklu bulunan eski Vali Tuncay Sonel, koruma polisi Şükrü Eroğlu ve eski polis Gökhan Ertok ise sağlık kontrolü için Erzurum Şehir Hastanesi'ne getirildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında Erzurum Adliyesi'ne sevk edilen 3 isim, savcılıktaki sorgularının ardından mahkemeye çıkarıldı.
4 Ayrı Suçtan Tutuklama Kararı
Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Sonel, Eroğlu ve Ertok; "Nitelikli yağma", "Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Bilişim sistemlerine hukuka aykırı girme ve bozma" ile "Kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi" suçlarından bir kez daha tutuklandı.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan diğer şüphelilerden S.K. da tutuklanarak cezaevine gönderilirken, E.E. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Son kararlarla birlikte soruşturmadaki toplam tutuklu sayısı 16'ya ulaştı.
Dosyada Sular Durulmuyor
5 Ocak 2020'den bu yana kendisinden haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku'nun dosyası, son dalga operasyonlarla iyice derinleşti.
Aralarında Doku'nun erkek arkadaşı Zeinal Abakarov, ailesi, eski emniyet mensupları, bürokratlar ve hastane yönetiminden isimlerin de yer aldığı 15 zanlı daha önce tutuklanmıştı. ABD'de gözaltına alınan firari şüpheli Umut Altaş hakkında süreç devam ederken, dönemin Tunceli Emniyet Müdürü Yılmaz Delen de tanık sıfatıyla ifadeye çağrıldı.





