Altın ve gümüş piyasalarında yükseliş eğiliminin üçüncü haftaya taşınması, yatırımcıların dikkatini yeniden değerli metallere çevirdi. Finans Analisti İslam Memiş; gram altın, ons altın, gümüş, Bitcoin ve dolar endeksine ilişkin değerlendirmelerinde kritik seviyeleri açıkladı. Ons altında 4.600 dolar eşiğine özellikle dikkat çeken Memiş, gram altında ise olası kâr satışlarının ardından 7.000 liranın altındaki seviyelerin görülebileceğini belirtti. Uzun vadeli yükseliş beklentisini koruyan Memiş'in 8.000 lira ve sonrasına ilişkin sözleri de dikkat çekti.
Değerli metal piyasalarında son haftalarda yaşanan hareketlilik sürerken yatırımcıların gündeminde “Altın yükselecek mi, gram altın ne kadar olacak, altın almak için doğru zaman mı?” soruları bulunuyor. İslam Memiş'in son değerlendirmelerinde özellikle ons altındaki 4.600 dolar direnci öne çıktı.
Memiş, yükseliş beklentisini korumakla birlikte kısa vadede kâr satışları yaşanabileceğine işaret etti. Bu nedenle altın borcu bulunanlar ile düğün hazırlığı yapanlara yönelik değerlendirmelerde de bulundu.
Altın Fiyatlarında Kritik Eşik: Ons Altında 4.600 Dolar Takip Ediliyor
İslam Memiş'in değerlendirmesine göre ons altın geride kalan hafta içerisinde 4.632 dolara kadar yükseldi ve haftalık kapanışını 4.603 dolar seviyesinde gerçekleştirdi.
Bu hareketle birlikte uzun süredir takip edilen 4.600 dolar seviyesi yeniden piyasanın merkezine yerleşti.
Memiş, daha önce yaptığı değerlendirmelerde de bu rakamın kritik direnç olduğunu belirttiğini hatırlatarak bundan sonraki fiyatlamada 4.600 dolar üzerinde kalıcılığın belirleyici olacağını ifade etti.
Ons altının bu seviyeyi kalıcı şekilde aşması durumunda yeni hedefin gündeme gelebileceğini kaydeden Memiş, takip ettiği ilk bant aralığını 4.350-4.600 dolar olarak açıkladı.
Ons Altında Yeni Hedef 4.800 Dolar Olabilir
Altındaki yükselişin devam edip etmeyeceği açısından kritik soru, 4.600 doların üzerinde kalıcılık sağlanıp sağlanamayacağı olacak.
Memiş, 4.600 dolar seviyesinin güçlü şekilde aşılması ve bu seviyenin üzerinde tutunulması durumunda 4.800 doların konuşulabileceğini belirtti.
Finans analisti daha önce 4.400 doların korunması halinde sırasıyla 4.500 ve 4.600 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini söylediğini hatırlattı.
Şimdi ise piyasadaki kritik eşik bir üst seviyeye taşındı. Memiş'in değerlendirmesine göre 4.600 dolar üzerindeki kalıcılık, ons altında 4.800 dolar seviyesinin önünü açabilir.
İslam Memiş'in Yıl Sonu Altın Tahmini Dikkat Çekti
Memiş'in uzun vadeli ons altın beklentisinde ise değişiklik bulunmuyor. Analist, yıl sonuna kadar 5.000 doların üzerindeki seviyelere yönelik öngörüsünü koruduğunu ifade etti.
Bununla birlikte yükselişin kesintisiz gerçekleşmeyeceğine dikkat çekildi. Altının son haftalarda değer kazanmasının ardından piyasada kâr satışları görülme ihtimalinin güçlü olduğu değerlendiriliyor.
Memiş, 4.600 dolar üzerindeki kapanışların ardından 4.800 doların izlenebileceğini belirtirken kısa vadeli hareketlerin daha net okunabilmesi açısından Jackson Hole toplantısının önemine işaret etti.
Gram Altın 7.127 Lirayı Gördü
Ons altındaki hareketlilik iç piyasada gram altın fiyatlarına da yansıdı. Memiş'in verdiği rakamlara göre gram altın hafta içerisinde 7.127 liraya kadar yükseldi, ardından haftayı 7.080 lira seviyesinde tamamladı.
Dolar kurunun görece sakin hareket etmesi nedeniyle gram altındaki fiyat değişimlerinin önemli bölümünün ons altındaki hareketlerden kaynaklandığını belirten Memiş, gram altın ile ons altın arasındaki yakın ilişkiye dikkat çekti.
Bu nedenle küresel altın piyasasında yaşanabilecek yeni hareketlerin iç piyasadaki gram altın fiyatlarına da doğrudan yansıması bekleniyor.
Gram Altında 8.000 Lira Beklentisi Sürüyor
İslam Memiş daha önce ağustos ayına ilişkin değerlendirmelerinde gram altında 8.000 lira seviyesini gündeme getirmişti.
Söz konusu seviyenin henüz görülmemesinin nedenlerine ilişkin konuşan Memiş, jeopolitik gelişmelerin fiyatlama üzerindeki etkisine dikkat çekti. Ateşkes beklentileri ve ardından ABD'nin İran'a yönelik saldırılarının piyasa beklentilerinde zamanlamayı değiştirdiğini ifade etti.
Memiş, buna rağmen gram altında yükseliş yönündeki beklentisini değiştirmedi.
Analistin açıklamalarındaki en dikkat çekici noktalardan biri ise 8.000 liranın ardından beş haneli seviyelerin önünün açık olduğunu söylemesi oldu.
Memiş, altın fiyatlarının beklentilere zaman zaman gecikmeli tepki verebildiğini ancak uzun vadeli yükseliş yönündeki görüşünü koruduğunu belirtti.
Altın Borcu Olanlara Dikkat Çeken Uyarı
Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş özellikle düğün hazırlığı yapanlar ve altın borcu bulunanların da gündeminde.
Memiş, daha önce yaptığı uyarıları yineleyerek nakdi bulunan ve altın borcu olan kişilerin borçlarını kapatma seçeneğini değerlendirebileceğini söyledi.
Önümüzdeki yıl veya bu yıl düğün yapmayı planlayanlara da seslenen Memiş, düğünde kullanılacak altınların alınması konusunda oluşabilecek fırsatların takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Özellikle düğün sezonunda fiyatlama ve piyasa hareketleri nedeniyle zaman zaman geri çekilmeler yaşanabileceğini belirten analist, bu dönemlerin dikkatle izlenmesi gerektiğini kaydetti.
Gram Altın 7.000 Liranın Altına Düşebilir mi?
Altındaki ana yön konusunda yükseliş beklentisini koruyan Memiş, bunun fiyatların sürekli yukarı hareket edeceği anlamına gelmediğine de dikkat çekti.
Ons altında yaşanabilecek kâr satışlarının gram altına yansıyabileceğini belirten Memiş, gram altında 7.000 liranın altına doğru geçici sarkmalar yaşanabileceğini söyledi.
Özellikle altın borcu bulunanlar ve düğün hazırlığındaki vatandaşlar açısından bu seviyelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Dolayısıyla Memiş'in değerlendirmesinde iki farklı zaman dilimi öne çıkıyor: Kısa vadede kâr satışı ve geri çekilme riski, daha uzun vadede ise yükseliş beklentisi.
Gümüşte Yükseliş Altını Geride Bıraktı
Piyasalardaki yükseliş yalnızca altınla sınırlı kalmadı. Memiş'in paylaştığı verilere göre incelenen dönemde altın yaklaşık yüzde 5,5 değer kazanırken gümüşte yükseliş yüzde 7 civarında gerçekleşti.
Gümüş 70 dolar seviyesine kadar çıktıktan sonra haftayı yaklaşık 69 dolar seviyesinde tamamladı.
Memiş, orta vadede gümüş için 75 dolar ve 96 dolar seviyelerinin direnç olarak takip edilmeye devam edileceğini belirtti.
Bununla birlikte yıl sonuna kadar ons gümüşte üç haneli rakamların görülmesini beklemediğini de ifade etti.
“2026 Yılı Toplama Yılı”
İslam Memiş, yatırım stratejisine ilişkin değerlendirmesinde 2026 yılı için dikkat çeken bir ifade kullandı.
Memiş, “2026 yılı paradan para kazanma yılı değil. 2026 yılı toplama yılı” değerlendirmesinde bulunarak yatırım araçlarına yönelik yaklaşımını ortaya koydu.
Bu açıklama, altın ve gümüşteki kısa vadeli sert fiyat hareketlerinden ziyade daha uzun vadeli bir perspektife dikkat çekmesi bakımından öne çıktı.
Bitcoin'de Yüzde 19,5'lik Hareket
Memiş'in değerlendirdiği yatırım araçlarından biri de Bitcoin oldu. Verilen bilgilere göre Bitcoin aynı dönemde yaklaşık yüzde 19,5 yükseliş kaydetti.
Bitcoin'in 79.433 dolara kadar yükseldiğini belirten Memiş, cuma günü kapanışının ise 77.527 dolar civarında gerçekleştiğini aktardı.
Kripto para piyasasında da altın ve gümüşe benzer şekilde kâr satışları yaşanabileceğini söyleyen Memiş, buna karşın ana trendin yukarı yönlü olduğunu düşündüğünü belirtti.
Dolar Endeksindeki Düşüş Altın İçin Ne Anlama Geliyor?
Altın fiyatlarının geleceği açısından doların küresel piyasalardaki hareketi de yakından takip ediliyor.
Memiş, doların uluslararası piyasalarda yüksek seyretmesinin ABD ekonomisi ve Fed açısından olumlu olmadığı görüşünü dile getirdi. Yıl sonuna kadar dolar endeksinde gerileme ihtimali bulunduğunu söyledi.
Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda altın ve gümüşün yanı sıra Bitcoin ve euro tarafında da pozitif fiyatlamaların gündeme gelebileceğini değerlendirdi.
Fiziki Altında Dikkat Çeken Türkiye Detayı
İslam Memiş'in açıklamalarında en fazla dikkat çeken başlıklardan biri de Türkiye'deki fiziki altın fiyatlaması oldu.
Memiş, kilogram altındaki işçilik maliyetlerinin şubat ayından bu yana ciddi şekilde gerilediğini belirtti. Paylaşılan rakamlara göre şubat ayında 1 kilogram fiziki altının işçiliği yaklaşık 12.500 dolar seviyesindeyken, geçen hafta bu rakam eksi 954 dolara kadar geriledi.
Memiş, şubat ayında Türkiye'ye gelen yabancı bir yatırımcının bir kilogram fiziki altın için fazladan 12.500 dolar ödemek durumunda olduğunu, son fiyatlamada ise tablonun tersine döndüğünü söyledi.
“Dünyanın En Ucuz Altını Yine Türkiye'de”
Fiziki piyasadaki son durumu değerlendiren Memiş, “Dünyanın en ucuz altını yine Türkiye'de” ifadesini kullandı.
İşçilik maliyetlerinin kapanmasına dikkat çeken Memiş, mevcut fiyatlamaya göre Türkiye'deki fiziki altının dünya standartlarıyla kıyaslandığında 954 dolar daha düşük fiyatlandığını ifade etti.
Altın piyasasında önümüzdeki dönemde gözler bir taraftan 4.600-4.800 dolar ons altın bandına, diğer taraftan gram altında 7.000 ve 8.000 lira seviyelerine çevrilecek. Memiş'in değerlendirmelerine göre kısa vadeli kâr satışları ihtimali masada kalırken uzun vadeli yükseliş beklentisi korunuyor.





